e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 7. až 9. června

publikováno: 5.6.2024, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Noc kostelů a víkend otevřených zahrad jsou hlavní náplní tohoto červnového víkendu po celé republiky. Z ryze místních akcí přidáme také chomutovský festival Otevřeno, Casanovské slavnosti v Duchcově, historické slavnosti v kadaňském klášteře, středověk v Rašovicích či historická auta v Litvínově.

Festival Otevřeno
Dvacátý ročník festivalu Otevřeno nabídne v Chomutově na multižánrovou směs plnou významných hostů. Chomutovská knihovna sestavila program jubilejního ročníku oblíbeného chomutovského festivalu patřičně velkoryse. Začíná v pátek 7. června ve vestibulu městských lázní a architektem Davidem Vávrou a večerním představením muzikálu Rebelové v parku. Podrobnosti v článku v Magazínu

Kadaňský mír
Historická slavnost v zahradě Františkánského kláštera v sobotu 8. června připomene významnou historickou událost z roku 1534, kdy byla v Kadani sjednána mírová dohoda. Těšit se můžete na dobovou hudbu, šerm, tanec i občerstvení. Podrobnosti v článku V kadaňském klášteře usednou za stůl panovníci z dob reformace

Hasičský víceboj
V neděli 9. června se uskuteční již 9. ročník tradičního hasičského víceboje TFA - výstup na zámeckou věž v Klášterci nad Ohří. Prověřit svoji fyzickou i psychickou kondici můžete i vy, protože je připravena tato výzva i pro veřejnost. Na místě se přihlásit kdokoliv, kdo není členem žádného HZS. Začátek v 9,00 hodin.

Casanovské slavnosti
Program slavností začne v pátek 7. června na nádvoří zámku v Duchcově, kam dorazí v kočáře Giacomo Casanova. Během pátečního večera i soboty je připravena řada hudebních a divadelních vystoupení, cirkus pro děti, dobový jarmark, speciální prohlídky zámku či sportovní soutěže. Podrobnosti v Magazínu.

Zábavný den s hasiči
Zábavný den se Sborem dobrovolných hasičů Žatec se chystá v sobotu 8. června od 10,00 hodin. Za železným mostem na břehu Ohře jsou připraveny akce pro děti a celé rodiny včetně ukázek techniky.

Loutková zahrada
Jitřenka Žatec zve v sobotu 8. června děti i dospělé do "loutkové zahrady", v kterou se promění Kapucínská zahrada v Žatci. Čeká vás sedm představení od těch pro ty nejmenší až po již tradiční dospělácké kusy na závěr. Mozaiku skvěle prožitého dne doplňují taneční a hudební soubory ZUŠ Žatec, a Městská knihovna Žatec se jako vždy postará o dílničky pro zapálené výtvarníky. 

Víkend otevřených zahrad
O víkendu 8. a 9. června se státní zámek Krásný Dvůr připojí k akci Víkend otevřených zahrad. Pro návštěvníky jsou připravené komentované procházky zámeckým parkem a nebudou scházet ani speciální prohlídky zámeckých interiérů ze života Jana Rudolfa Černína. Podrobnosti o prohlídkách a vycházkách najdete v článku Zámek Krásný Dvůr zve na prohlídky parku
Prohlídky rozkvetlých zámeckých zahrad vás čekají také na zámku Stekník, samostatně je můžete navštívit celý víkend, mimořádné prohlídky zámeckých zahrad s průvodcem začínají od 10,00 do 16,00 hodin každou celou. Do zahrad je možné si donést i vlastní piknikové deky.

Noc kostelů
Další celorepublikovou akcí tohoto víkendu je Noc kostelů. Pár zajímavých tipů, kam se v pátek 7. června večer vypravit, jsme pro vás připravili v tomto článku

Středověk v Rašovicích
Příběhářky připravily na 8. června od 13,00 hodin pro rodiny s dětmi bohatý program na statku Vlaštovčí údolí v Rašovicích u Klášterce nad Ohří. Bránu do světa středověku otevře venkovský jarmark s ukázkou tradičních řemesel a tvůrčím dílničkami. Návštěvníci si odnesou spoustu originálních výrobků od lodiček přes svíčky po různorodé dekorace, které si vytvoří v dílničkách. Mohou se dále těšit na živou hudbu a pestrý doprovodný program. Děti obdrží v rámci vstupného kartu Příběháčka, která je provede všemi stanovišti k nasbírání potřebných razítek. Chlapci tak budou pasováni na rytíře a děvčata na princezny. Více informací a předprodej vstupenek: www.pribeharky.cz.

Sraz historických vozidel
V Litvínově na Loučkách budou mít v sobotu 8. června sraz všichni milovníci veteránů. Letošní program se zaměřuje na závodní a rallye vozidla, která si budete moci prohlédnout od 8,00 do 11,30 hodin. Přijede patron Pavel Nový a host Petr Jablonský. Ve 12,00 hodin startuje spanilá jízda.

Komořanské dětské hry
Na mostecké Matyldě se bude v sobotu 8. června od 10,00 do 18,00 hodin konat program pro děti. Připraveny jsou dílničky, zorbing, model teplárny a teplárenské hry, hasiči, hráčky DHK Baník Most, kapela Mouchy, hudební show Áňa, Pú a pes a další.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: pribeharky.cz