e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V kadaňském klášteře usednou za stůl panovníci z dob reformace

publikováno: 3.6.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Historická slavnost v zahradě Františkánského kláštera v sobotu 8. června připomene významnou historickou událost z roku 1534, kdy byla v Kadani sjednána mírová dohoda. Těšit se můžete na dobovou hudbu, šerm, tanec i občerstvení a také na hostinu panovníků.

Kadaňský mír z roku 1534 je významnou církevně-politická událostí z dob reformace. Výsledkem byla mírová smlouva podepsaná v Kadani králem Ferdinandem I. Habsburským, kardinálem Albrechtem Braniborským, saským kurfiřtem Johannem Fridrichem a saským vévodou Georgem Bradatým.

"Král a jeho doprovod byli ubytováni přímo na kadaňském hradě, kde se také odehrávala většina jednání, některá probíhala také v budově kadaňské radnice. 26. června 1534 došlo ke konečné dohodě v prostorách františkánského kláštera v Kadani. Ceremonii předcházela velkolepá společná snídaně na znamení přátelství, která se uskutečnila v klášterních zahradách, a které se zúčastnil i král Ferdinand," vysvětluje historické pozadí událostí správce Františkánského kláštera Petr Liebscher. 

Právě k této slavnostní snídani bude odkazovat začátek program v klášterní zahradě. V 10,00 hodin (a poté každé dvě hodiny) se odehraje kostýmovaná hostina pod baldachýnem, za účasti hlavních postav mírového jednání, které budou pronášet proslovy a přípitky. V průběhu dne se návštěvníci mohou těšit také na vystoupení souboru dobové hudby Eithin, vystoupení tanečnic souboru Ambrosia a šermíře skupiny Servus Bellum. Program doplní tržiště dobových řemesel a stylové občerstvení V knihovně a výstavní síni kláštera představí výstava kontext Kadaňského míru, hlavní postavy, konflikt mezi nastupující reformací a katolíky. Program potrvá do 17,00 hodin, vstupné do kláštera i zahrady je 100 Kč, pro děti a seniory 50 Kč.

Foto: Město Kadaň