e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Páteční Noc kostelů: Vybíráme to nejzajímavější

publikováno: 4.6.2024, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek večer 7. června se otevřou chrámy, kostely a kaple, aby přivítaly s neobvyklými programy a neobvyklé večerní době návštěvníky. Vybrali jsem pro vás pár zajímavých tipů na Chomutovsku, Mostecku, Teplicku a Lounsku.

Kostel v zaniklé obci
Kostel sv. Mikuláše v Mikulovicích u Klášterce nad Ohří se stane letos poprvé jedním z kostelů, který budou lidé moci navštívit v rámci již 16. ročníku Noci kostelů. Pamětníci a zájemci z řad veřejnosti si budou moci prohlédnout výstavu o historii kostela i zaniklých obcí. Své obrazy zapůjčí Jitka Kůsová a kostel tematicky vyzdobí i výtvarná díla dětí z klášterecké ZUŠ. K vidění bude i obraz zobrazující srdce, který namalovala Jitka Větrovská a vysvětil ho plzeňský biskup. Obraz je určen k prodeji formou dražby, jejíž výtěžek bude věnován na drobné opravy kostela. Připraveno je několik představení jako čtení, hudba a také hra na varhany. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky s průvodcem Petrem Kalinským. Za finanční podpory města Klášterce nad Ohří je zajištěn autobus, který odjíždí z náměstí přes stadion a autobusové nádraží v 15,35 a 17,35 hodin. Kotel se otevírá v 15,00 hodin a program potrvá do 23,00 hodin.

Synagoga při svících
Poprvé se k Noci kostelů připojí nově otevřená synagoga v Žatci. Otevřena bude od 18,00 do 22,00 hodin pouze za osvětlení svíček. Od 20,30 hodin se koná sólový koncert basisty Tarase Voloshchuka.

Ze života andělů
Zámecká kaple na Červeném hrádku se otevře již ve 14,00 hodin a poté můžete navštívit komentovanou prohlídku (taktéž v 16,00 a 18,30 hodin). Na 16,30 hodin je připravena jednoaktovka ze života "tam nahoře" Andělský coffee break aneb co dělají andělé, když nedělají. Zazní také varhany a cimbálová muzika. Program končí v 19,00 hodin.

Folk v krušnohorském kostele
V pátek v 18,00 hodin se otevře dřevěný kostel svatého Jana Křtitele v Českém Jiřetíně. Můžete se seznámit s jeho zajímavou historií - jde totiž o méně známý přesunutý kostel, který původně stával v zaniklých Flájích. Během večer vás čeká folková hudba v podání Nicol Popelkové, Iny Klapfina Schirmer a Iva Hajnová Band a Luboše Stráníka.

Chomutovské kostely
V Chomutově můžete navštívit několik kostelů, včetně těch nevysvěcených. V nejstarším, v kostele svaté Kateřiny u radnice, bude otevřeno od 18,00 do 22,00 hodin. Koncertuje smíšený pěvecký sbor Hlahol a připraveny jsou prohlídky při svíčkách s výkladem o historii. Kostel svatého Ignáce nabídne koncert žáků ZUŠ a pěveckých sborů. Noc v kostele Nanebevzetí Panny Marie na náměstí začne v 18,00 hodin mší svatou. I zde zazní duchovní skladby v podání Hlaholu a Martina Černého a v osm si můžete poslechnout něco historii.

Divadlo v kostele
Pestrý kulturní program nabídne v pátek bazilika Panny Marie v Krupce - Bohosudově. Uvidíte divadelní představení Příběhy města Kocourkova a Pověst o panně Sabině, tématické taneční představení, uslyšíte varhanní koncert i vystoupení žáků ZUŠ a Bohosudovského sboru. Ve 20,30 hodin začíná komentovaná prohlídka, otevřeno je od šesti do devíti.

Noční věž
Kostel svatého Mikuláše v Lounech nabídne opět možnost večerního výstupu na kostelní věž, a to od 19,15 hodin do 23,30 hodin. V 19,00 hodin zahrají děti ze ZUŠ Louny a v devět přednáší Jaroslav Havrlant o lounském oltáři.

Baroko i románská architektura zblízka
Komentované prohlídky Baroko zblízka pořádá v pátek kostel svatého Jana Křtitele v Teplicích na Zámeckém náměstí. Začnou v 18,30 - 19,30 a 20,30 hodin. Po celý večer je připraven dětský koutek a vystoupí Brixiho komorní soubor. V sousedství od 17,30 do 21,30 hodin můžete také vyrazit na komentované prohlídky románské krypty zaniklého kláštera královny Judity.

Kostel ve svém okolí i jeho program můžete vyhledat na https://nockostelu.cz/.