e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Den pro děti

publikováno: 28.8.2017, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Školáci mají před sebou poslední prázdninový týden, takže se tentokrát Speciál Léto v Krušných horách zaměří na ně. Nabídneme tipy pro hezké i špatné počasí.

Prakticky všechny výlety, které jsme vám během léta ve Speciálu nabídli, jsou vhodné pro děti, ať už jednoduché výlety na kole, výpravy na hrady na úpatí hor nebo jízdy historickými mašinkami a samozřejmě tipy na koupání

Kde se vyřádit?

bobova_draha.jpgPokud je hezké počasí, můžete nechat děti vydovádět v Lanovém parku na Klínech, který je uzpůsoben pro děti od 135 cm i dospělé. V provozu je vždy o víkendech a o prázdninách i v pátek od 10,00 do 18,00 hodin. Park nabízí osmnáct různých překáže mezi stromy ve výškách od tří do pěti metrů. Cena za absolvování trasy pro dospělé je 160 korun, pro děti 130 korun, v ceně je veškeré nutné vybavení. S dětmi každé věkové kategorie můžete vyrazit na zdejší minigolf.

Podobné vyžití i pro menší děti nabízí také 3D stezka v korunách stromů v Oseku nedaleko koupaliště. Podrobnosti se dozvíte v tomto článku. 

Na okraji Seiffenu, kam se vyplatí vyrazit i za špatného počasí, jak se dozvíte dále, je vybudována bobová dráha (na Klínech se staví také, ale bude v provozu až v roce 2018). Je dlouhá 733 metrů a cestou vás čeká devět zatáček. Otevřena je denně od 10,00 do 18,00 hodin a jedna jízda vyjde dospělé na 3 eura, děti 1-2 eura podle věku, dají se koupit i zvýhodněné jízdenky na 6 jízd. V areálu je také modelová železnice a občerstvení. Ještě delší bobovou dráhu, tedy nejdelší v Sasku mají v Altenbergu, kde vás čeká kilometrový sešup. Dětská jízdenka stojí 2 EUR, dospělí 2,50 EUR. Otevřeno je od 10,00 do 18,00 hodin a informace lámanou češtinou najdete zde. Areál najdete vlevo od hlavní silnice po projetí Altenbergem od Cínovce.

Když venku prší

Tři patra muzea hraček v centru Seiffenu děti zabaví za půl dne. Prohlédnout si mohou zasněžený model městečka, hračky všech velikostí a druhů, vánoční dekorace, miniautury i lustry. Dominantou muzea je obří pyramida přes dvě patra. V muzeu je mnoho míst, kde si mohou děti funkční hračky vyzkoušet, zkusit různé hlavolamy nebo stavět z kostek.

Otevřeno je denně od 10,00 do 17,00 hodin, díky výtahům můžete muzeum navštívit i s kočárkem. V muzeu je malý obchod a šatna. Vstupné pro dospělé je 3,50 EUR a pro děti od 4 do 16 let 1,50 EUR, rodinné vstupné 8 EUR. Během roku, mimo Vánoc, není problém zaparkovat přímo u muzea za menší poplatek. Do Seiffenu se nejlépe dostanete přes hraniční přechod Mníšek, odkud je to jen necelých 5 kilometrů. Další tipy na muzea a výstavy hraček třeba v Litvínově nebo Annaberg-Buchholz (na horní fotce) najdete v díle věnovaném hračkářství v Krušných horách.

Bez ohledu na venkovní počasí spolehlivě zabaví děti tzv. Stockhausen, nebo-li Živá země hraček. Je součástí areálu Saigerhütte v Olbernhau. Cesta z Brandova na Litvínovsku vám nezabere víc než pět minut, areál totiž leží přímo za hranicí (u historického hamru zabočte vlevo). Tři patra budovy s více než tisícem metrů čtverečných nabízí prostor pro hry všem od batolat po hravé dospělé. Dominantou obří herny je desetimetrová skluzavka v obřím hradu. Tématem číslo jedna je tu dřevo, a tak si děti mohou pohrát s hromadami kostek, vyzkoušet dřevěné hlavolamy, vláčkodráhy, nebo si zkusit obsluhovat v krámku. Další patro je určeno pohybovým hrám, takže nechybí prolézačky a skluzavky. Otevřeno je pondělí, čtvrtek pátek od 12,00 do 18,00 hodin, víkendy, svátky a saské prázdniny 10,00 – 18,00 hodin. Vstup pro děti stojí 3,10 EUR, rodinné vstupenky pak podle množství dětí od 11,20 do 22,30 EUR za 2 až 4 děti. V přízemí najdete malé občerstvení a také tvořivou dílnu.