e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Výlet s párou

publikováno: 31.7.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zborcená trať Moldavské dráhy možná zkazila prázdninové plány nejednomu milovníkovi železnice. V Krušných horách ale najdete víc míst, kde si užít vláčky nebo historické tratě. Třeba i ty zaniklé. Další díl Léta v Krušných horách věnovaný železnici.

Moldavská dráha
Horská dráha z Mostu do Moldavy v Krušných horách patří k neznámějším a nejpopulárnějším tratím v Krušných horách. Bohužel dnes z Dubí jezdí na hory náhradní autobusy, takže trať ztratila pro výletníky své kouzlo. Podle posledních zpráv bychom se snad mohli dočkat obnovení provozu na podzim. Připomeňme jen, že trati je více 130 let a původně vedla dál než do Moldavy, až do saského Freibergu. Zajímavý je proto pěší výlet po tělese bývalé trati z Moldavy do německého Holzhau. Trasa i pro cyklisty vede údolím Jeleního potoku podél česko-německé hranice. Můžete si výlet propojit do asi desetikilometrového úseku – v Moldavě překročte státní hranici a vydejte se vlevo po turistické trase směr Holzhau (na Annaberg). Zpátky do ČR se vrátíte přes hraniční přechod Moldava/Holzhau a dál pokračujete po cyklotrase 3010 nebo Sklářské naučné stezce do Moldavy.

Přísečnická železnice

prisecnicka_zeleznice.jpgKrásným výletem pro milovníky železnice i všechny děti je projížďka na krátkém úseku zachované železnice mezi Steinbachem a Jöhstadtem v Sasku. Vlaky po úzkorozchodné trati jezdí od května do října každou sobotu a neděli. Zprovozněná trať neměří ani osm kilometrů, a tak se nabízí možnost jednu cestu se svézt a druhou absolvovat pěšky, neboť víceméně podél trati – a taky podél Přísečnického potoka - vede turistická trasa. Na trase je šest zastávek, takže vystoupit můžete kdekoliv. Zpáteční jízdenka pro dospělé stojí 11 EUR, pro děti od 6 do 14 let 6 EUR, rodinná 23 EUR. Z přechodu Hora Svatého Šebestiána je to do Steinbachu pouhých 12 kilometrů, ještě blíž je to z Vejprt. Letošní jízdní řád si můžete stáhnout zde

Železnice v malém
miniaturpar_oederan.jpgMalé vláčky se prohání parkem v Oederanu, kde si můžete Krušné hory prohlédnout v pěkně zhuštěné podobě na malé ploše. Zdejším miniatur parkem, který představuje nezajímavější turistické atrakce Krušnohoří v Sasku i Čechách, jezdí celkem osm různých železnic a navíc lanovka na Fichtelberg. Pro děti je pak připraveno svezení na dětském vláčku. Městečko Oederan najdete asi 40 km od českých hranic směrem na Chemnitz. Miniatur park je otevřen od dubna do září denně od 10 do 18 hodin. Součástí areálu je také restaurace a prodejna s dřevěnými výrobky a suvenýry.
Modelová železnice je otevřena v Schönfeldu nedaleko Annaberg-Buchholz. Nabízí pod střechou modely v poměru 1:32 umístěné v krušnohorské krajině. Otevřeno je v od úterý do neděle od 17 do 17 hodin. Vstupné pro dospělé je 9,50 EUR, pro děti podle věku 5 nebo 5 EUR, rodinná karta 23 EUR. Informace k cestě vám poskytne (pouze v němčině) web železnice.

Historickým vlakem do hor
Historické vlaky jezdí v turistické sezóně také mezi Chomutovem a krušnohorským městem Vejprty na saské hranici. Provoz na této trati byl zahájen roku 1872, dnes historické cyklovlaky provozuje společnost Loko-Motiv. Tyto prázdniny můžete využít ještě vlaky 19. srpna, kdy vlak pojede až z Klášterce nad Ohří a Kadaně a 20. a 27. srpna, kdy vlak odjíždí z Chomutova. Více o odjezdech vlaků i možnostech výletů se dočtete zde.  Tip na krátký výlet s kolem Bezručovým údolím za použití trati do Vejrpt najdete v jednom z dílů Speciálu Léto v Krušných horách, věnovaném cyklistice

Foto: Moldavská dráha (foto: Českojiřetínský spolek), parní vlak ve Steinbachu, modelová železnice v Oederanu.