e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: S kolem po horách

publikováno: 19.6.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víte, že Krušné hory se dají přejet od západu k východu a zpátky pěkně po hřebenu? A že vám na to stačí jediná cyklostezka? Krušnohorská magistrála to totiž není jen bílá stopa, ale také 240 kilometrů značené cyklistické trasy, z níž vede množství odboček k zajímavostem Krušných hor. Tyto i další tipy na kola ve Speciálu Léto v Krušných horách.

Jedna cyklostezka
Trasa, značená číslem 23, prochází celými Krušnými horami. Začíná vlastně spíš v regionu lázeňského trojúhelníku, na západě u vodní nádrže Skalka u Chebu, odkud vede přes Františkovy lázně a teprve pak stoupá do hor do Kraslic, Bublavu, Horní Blatnou k Božímu Daru okolo nejvyšší hory Krušných hor Klínovce. Z Loučné pod Klínovcem vás zavede na Měděnec, okolo vodní nádrže Přísečnice, dále přes Kalek, Horu Svaté Kateřiny k dalšímu horskému středisku, kterým jsou Klíny. Pokračuje k vodní nádrži Fláje, k horskému areálu Bouřňák, na Cínovec a Komáří Vížku, poté přes Krásný les k Tiským stěnám. Končí v nadmořské výšce 723 metrů na Děčínském Sněžníku. Trasa vede vesměs po upravených lesních cestách, občas asfaltkách. Její nespornou výhodou je napojení na obdobnou německou magistrálu i možnost sjet do českého Podkrušnohoří.

Z kopce dolů
Směrem do českého vnitrozemí Krušné hory poměrně prudce klesají, a tak nabízí tyto svahy zajímavé sjezdy. Mezi takové úseky patří třeba sjezd z Dlouhé Louky do Oseka přes hrad Rýzmburk, který nevede po silnici. Ze stejného místa ale můžete jet i na opačnou stranu – tedy směrem na Vlčí horu, Meziboří a Litvínov, i zde se cyklotrasa 3089 vyhýbá silnicím. Lesem vede také cyklotrasa 3087 z Komáří Hůrky (po magistrále směrem Cínovec) do Dubí.

Downhill pro odvážné
Pokud vám nestačí jen tak obyčejný sjezd do Podkrušnohoří, můžete se vyřídit na některé ze sjezdovek. Ty totiž v létě často slouží jako tzv. downhillové trasy pro cyklisty. Několik tras různé obtížnosti nabízí nejvyšší vrchol Krušných hor – Klínovec. Zdejší TrailPark Klínovec zahrnuje celkem 24 kilometrů stezek, rozdělených podle náročnosti. Stezky jsou odstupňovány do tří úrovní náročnosti a odpovídající obtížnost tak naleznou jak začínající cyklisté, rodiny s dětmi, tak i zkušenější jezdci. Pro ty nejzdatnější je pak připraveno pět km sjezdových úseků. Nahoru na Klínovec vás vás vyveze čtyřsedačková lanová dráha Prima Express, parkoviště jsou na horní i dolní stanici. 

kliny_bikepark.jpgStejné atrakce nabízí i horský areál Klíny nedaleko Litvínova. Ve zdejším bikeparku najdete tři trasy různé obtížnosti, modrou pro začátečníky, červenou pro náročné se skoky a černou pro zkušené jezdce. I tady si můžete cestu nahoru usnadnit čtyřsedačkkovou lanovkou a horská kola si přímo v areálu také půjčit. Bikepark je v provozu každý den od 10,00 do 17,00 hodin. Dolů z kopce z Klínů do Šumenského údolí se můžete svézt také na koloběžkách, které se v areálu půjčují. 

Můj tip
Tentokrát pro vás mám krásný půldenní rodinný výlet, který si podle sil a nálady můžete rozšířit o několik odboček. Povede vás Bezručovým údolím na Chomutovsku, které je označováno za jedno z nejkrásnějších. Cestou nahoru do hor použijte z Chomutova vlak, dolů na kole. Během letní sezóny (od 29. dubna do 1. října) můžete o víkendech využít vlakového spojení do Křimova, vlak odjíždí v 9,52 hodin. Odtud vás pak trasy zavedou přes Stráž, vodní nádrž Křimov až k řečišti Chomutovky. Odtud vede trasa půvabným Bezručovým údolím přes Třetí, Druhý a První Dolský mlýn zpět do Chomutova. Z železniční zastávky Křimov vás cyklotrasa 3088 povede přes odbočku Stráž, kde si můžete trasu trochu prodloužit, okolo vodní nádrže Křimov k údolí Chomutovky. Podél ní pojedete přes tři dolské mlýny až do Chomutova. Cestu si můžete ještě zpestřit odbočkou k přehradě Kamenička (od třetího mlýna). Trasa bez odboček měří asi 14 kilometrů a je tedy vhodná i pro pěší.

Další tipy na výlety najdete ve Speciálu Léto v Krušných horách.

Foto: Tourismusverband Erzgebirge e.V. a Sport areál Klíny