e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osek plný netradičních sportovních zážitků

publikováno: 14.6.2017, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Řadu netradičních sportů pro celou rodinu si můžete vyzkoušet v létě v Oseku pod Krušnými horami. Mrštnost si otestujete v korunách stromů, přesnou trefu na discgolfu a fyzičku při zdolání Salesiovy výšiny, jediného křemencového skalního města v Čechách.

Město Osek, ležící pod majestátním vrcholem Stropníku na úpatí Krušných hor, nejvíce proslavil zdejší cisterciácký klášter, který je vyhledávanou historickou památkou. Osek je však také příjemné místo pro strávení volných chvil pro aktivní rodiny. K oblíbeným letním lokalitám patří osecké koupaliště. Jen kousek od něj se větší i menší děti vyřádí ve 3D bludišti v korunách stromů. Otevřené je každý den od dubna do září. Nabízí cestu korunami stromů ve dvou patrech, jištěnou sítěmi, takže je bezpečné pro všechny věkové kategorie. 3D bludiště obsahuje čtrnáct rozmanitých lanových překážek, děti naleznou úkryty v domečcích, vyšší patra pak nabízí rozhledy. Letošní novinkou jsou barevné náramky místo vstupenky, které umožňují využívat bludiště neomezeně celý den, a to za 50 korun. Přímo u bludiště je k dispozici parkoviště a také občerstvení.

osek_discgolf.jpgDalší netradiční, moderní sport si můžete vyzkoušet na oseckém discgolfovém hřišti. Tento sport vychází z pravidel golfu, ale je jednodušší a lze ho hrát bez průpravy v jakémkoliv věku a kondici. Principem je strefit se létajícím talířem do koše a stejně jako u golfu se u toho trochu projít. Discgolfové hřiště v Oseku najdete kousek od Klášterního náměstí směrem na Hrob v části zvané Na Lukách, také zde je k dispozici velké parkoviště pro auta. Hrací disky je možné si zapůjčit v Informačním turistickém centru v klášteře, v Autocampu Osek a v blízkých restauracích Černý Orel a Pod Věží.

Návštěvníkům je k dispozici v Oseku také nový, před dvěma lety otevřený městský sportovní areál, kde se dají provozovat snad všechny možné míčové hry a atletika navrch. Velký sportovní areál leží prakticky naproti discgolfovému hřišti u zdejší základní školy a s výjimkou fotbalového hřiště je možné ho využívat zdarma.

osek_salesiova_vysina.jpgMilovníci turistiky by neměli vynechat návštěvu unikátního křemencového skalního města, pojmenovaného podle opata oseckého kláštera Salesia Krügnera. Leží uprostřed lesů mezi Osekem a Lomem na naučné stezce, nazvané Přírodou a dějinami Oseka. V minulosti byla Salesiova výšina oblíbeným cílem horolezců i hledačů zkamenělin, nyní je však národní památkou a oboje je již zakázané. Kochat se můžete bizarními skalními útvary a hledat otisky sladkovodních mlžů. Kdysi zde stávala i rozhledna, po níž zůstaly jen schody vytesané do skály. Naučná stezka vás dovede i k dalším zajímavostem v okolí Osek, kterou je tzv. Čertova díra, pozůstatek hornické činnosti v Krušných horách, i rozsáhlá zřícenina hradu Rýzmburk. Mohutný hrad z 13. století připomíná někdejší slávu zdejšího mocného rodu Hrabišiců. Kromě naučné stezky vás na zříceninu dovede od oseckého nádraží – a památníku tragédie na Dole Nelson III - také červená a modrá turistická značka. 

A nesmíme zapomenout na jeden osecký unikát. Přestože má město jen necelých pět tisíc obyvatel, fungují dva vynikající malé pivovary. Jeden najdete ve zmíněné restauraci Černý Orel, druhý, navazující na dlouhou pivovarnickou tradici, v oseckém klášteře. Ve vstupním prostoru kláštera najdete také Informační a turistické centrum, kde se dozvíte další tipy, jak strávit léto v Oseku a jeho okolí. Další tipy vám poskytne i náš Speciál Léto v Krušných horách.

P.I.