e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Tajné koupací tipy

publikováno: 10.7.2017, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

S horkými letními dny vám možná přijde vhod pár tipů, kde se v Krušných horách osvěžit. Přestože tři největší přehrady nejsou určené ke koupání, najde se v horách pár ukrytých rybníčků nebo menších koupališť s horskou vodou.

Ani jedna ze tří přehrad v Krušných horách – Přísečnice, Janov a Fláje – není bohužel přístupná veřejnosti a koupání. Při toulkách Krušnými horami na to myslete – jde o nádrže na pitnou vodu. Jak přímo na horách, tak pod horami se ale najde pár pěkných míst s příjemnou vodou.

Koupaliště

Tradičně kvalitní a taky pěkně studenou vodu mají menší koupaliště pod horami. Menší areály navíc skýtají dostatek klidu. Patří mezi ně třeba koupaliště ve Vysoké Peci u Jirkova, přímo pod hřebeny hor. V jednoduchém areálu, kam přitéká voda z Kundratického potoka, je k dispozici občerstvení i toalety a také hřiště. Dobré hodnocení kvality vody má také koupaliště v Prunéřově u Kadaně. Nádrž je betonová, okolí travnaté a v areálu je též autokemp. Vstupné pro dospělé je 35 korun, děti do 6 let 10 a starší 15 korun.

Pěkně studenou vodu z Obřího pramene v Lahošti, ale spíš už modernější charakter s bazény má koupaliště v Duchcově. K dispozici je také brouzdaliště pro děti a hřiště na beach volejbal a stolní tenis, vybavení na sport je možné půjčit na místě. Otevřeno je denně od 9,00 do 19,00 hodin a vstupné pro dospělé 40 Kč, děti do 15 let polovinu.

K oblíbeným přírodním koupalištím patří i osecké, to je ale letos z důvodu rekonstrukce uzavřené. V provozu je pouze kemp.

Zatopené lomy

Specialitou Podkrušnohoří jsou zatopené lomy. Mezi nejznámější patří zřejmě Kamencové jezero v Chomutově, které bývalo kamencovým dolem. Unikátní složení vody z něj dělá takové malé podkrušnohorské Mrtvé moře. Voda je zde opravdu čistá, což z něj ale činí poměrně oblíbené místo a v létě tu bývá rušno. Travnaté plochy okolo jezera jsou dostatečně velké, nechybí písčitá pláž, k dispozici je množství občerstvení, půjčovna loděk. Pozor – do areálu nesmí psi. Denní vstupenka stojí 50 korun, děti 40 korun. Vedlejší jezero Banda je pak vhodné pro vodní sporty, je na něm vlek pro jízdu na vodních lyžích.

Další zatopeným lomem, ale už uhelným, je Barbora u Jeníkova na Teplicku. I zde je dobrá kvalita vody, především díky velké hloubce jezera, kterou využívají i potápěči. K dispozici jsou dvě pláže, jedna s přístupem pro psy, také řada sportovišť, občerstvení a kemp, nedaleko golfové hřiště. I tato nádrž je poměrně oblíbená a v létě tu bývá hodně lidí. Vstupné 50 korun pro dospělé, 25 Kč pro děti.

Přírodní koupání

Klid, soukromí a žádné vstupné – i taková místa se v Krušných horách dají najít. Idyla je většinou vyvážena tím, že se k nim nedá dojet autem. Takový je třeba Rudolický rybník, který je díky rašelině zbarven do hněda. Leží v nadmořské výšce téměř 800 metrů, a tak je tam voda hodně studená. Jak se k němu dostat? Okolím vede cyklotrasa č. 23, tedy Krušnohorská magistrála a kolo je zřejmě nejvhodnější dopravní prostředek k tomuto koupání. Pokud pojedete z Rudolic v Horách směrem na Kalek (vede tudy modrá), odbočíte na prvním rozcestí za Rudolicemi vpravo po asfaltové cestě směr Hora Svaté Kateřiny, po naučné stezce Gabrielka. Pěšky je cesta stejná, auto můžete nechat za Rudolicemi před zákazem vjezdu, k rybníku je to pak pěšky přibližně kilometr.

Pěšky nebo na kole se můžete vydat také ke Dřevařskému rybníku u Nové Vsi v Horách. Z cyklomagistrály (nebo hlavní silnice Nová Ves – Hora Svaté Kateřiny) odbočte za Vsí vlevo po červené, která vás dovede až na rozcestí červené a zelené. Pokračujte pár desítek metrů po zelené směr Jezeří, rybník je trochu ukryt v lese po vaší levé straně. Jde původně o retenční nádrž, s asi desetimetrovou sypanou hrází, využívanou při plavební dřeva. Říkalo se mu také Flöfteich, Plavební rybník a pochází zřejmě z období baroka.

Snazší přístup autem se nabízí na Dlouhém rybníku v Cínovci na Teplicku, který najdete poblíž kostela Nanebevzetí Panny Marie. U něj se dá také parkovat. Z Cínovce odbočte po červené směrem na Fojtovice, pokud jedete autem, dejte se na velkém kruhovém objezdu směrem na starý přechod a městečko Cínovec, nikoliv na nový přechod Altenberg. Jedete-li po cyklomagistrále č. 23, na rozcestí Zadní Cínovec odbočte po červené směr Fojtovice, k rybníku je to asi 1,5 km. Vzhledem ke snadné přístupnosti ale už nejde o nijak opuštěné místo.

Další tipy na výlety v Krušných horách můžete najít v našem Speciálu Léto v Krušných horách.