e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Seznamte se s festivalovým programem

publikováno: 8.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Do deseti severočeských měst zavítá v květnu a v červnu Hudební festival Ludwiga van Beethovena. Letos tento největší festival klasické hudby v kraji slaví 55 let své existence. Ve Speciálu Jubilejní Beethoven vám postupně představíme všechny koncerty a navíc budete moci soutěžit o vstupenky na zahajovací koncert.

Hudební festival Ludwiga van Beethovena začíná 23. května v Teplicích koncertem světoznámého uskupení Janoska Ensemble společně se Severočeskou filharmonií Teplice. Ta je pořadatelem festivalu, na jehož programu je 19 koncertů v deseti městech. Festival bude hostit řadu významných českých i zahraničních umělců, chybět nebude houslový virtuos Pavel Šporcl, harfenistka Jana Boušková, Epoque Quartet a další. Na Závěrečném koncertě 20. června, na kterém zazní Missa solemnis Ludwiga van Beethovena, bude se Severočeskou filharmonií Teplice účinkovat i Český filharmonický sbor Brno.

Pořadatelem Hudebního festivalu, který připomíná lázeňské pobyty proslulého skladatele v Teplicích, je každoročně Severočeská filharmonie Teplice. „Organizace festivalu, který se koná v podstatě měsíc a na deseti místech, je věc náročná, ale zároveň pestrá a zajímavá. My si velmi vážíme podpory, které se nám dostává ze strany našeho zřizovatele, města Teplice, ale samozřejmě i dalších subjektů. Například Ústecký kraj zařadil festival mezi nejvýznamnější události kraje do projektu Rodinné stříbro,“ říká ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz. 

Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou již v prodeji v pokladně teplického Domu kultury, nebo je lze pořídit v prodejní síti Ticketportal. Festival začíná 23. května a končí 20. června, koncerty se konají v domovských Teplicích, ale také v Děčíně, Litoměřicích, Oseku, Chomutově, Klášterci nad Ohří, Mostě, Velkém Březně a na Novém Hradě v Jimlíně.

Festival klasické hudby se v Teplicích koná pravidelně od roku 1964. Tehdy byl znám jako Dny Ludwiga van Beethovena. „O dva roky později byl přejmenován na současný název Hudební festival Ludwiga van Beethovena. Festival tím vzdává čest tomuto významnému skladateli, který právě v Teplicích pobýval v letech 1811 a 1812,“ dodává Roman Dietz.