e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Krumlov zveřejnil program, opět v něm nechybí teplická filharmonie

publikováno: 27.12.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

18 koncertů, 11 koncertních míst, stovky zahraničních a českých hudebníků, zpěváků a tanečníků propojí 32. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov od 14. července do 5. srpna 2023. Na dvou hlavních koncertech vystoupí i Severočeská filharmonie Teplice.

Tepličtí filharmonici patří k tradičním hostům hudebního festivalu v Českém Krumlově. Letos se představí s hudbou amerických velikánů a jubilantů příštího roku - Bernstein Meets Gershwin (uplyne 135 a 125 let od jejich narození) a s unikátním koncertem NEvážná klasika, který, jak už název napovídá, ukáže jednu z poloh klasické huby – lehkou, laškovnou, či překvapivou a otevře její svět tak i těm, kteří se jí třeba dosud obávali. "Překvapivé sólové nástroje a předměty publikum přesvědčí, že klasické hudbě rozhodně nechybí vtip a nadhled. Laškovných sopránových sól se zhostí Patricie Janečková a v překvapivé roli vystoupí Jan Budař," tisková mluvčí Marie Rydlová.

Do jižních Čech dále zavítá klavírista Alexandr Melnikov, tenorista Charles Castronovo, houslisté Vadim Gluzman a Josef Špaček, kytarista Rafael Aguirre a mnoho dalších. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne zdarma populární koncerty, výtvarné, pohybové i vzdělávací aktivity. Celý program a vstupenky na www.festivalkrumlov.cz.

„Festival propojuje unikátního genia loci města s klasickou hudbou. 18 koncertů hlavního programu se odehraje na 11 výjimečných místech Českého Krumlova. Propojí historii s klasickou hudbou napříč uměleckými formami – tancem, pantomimou či důmyslnou scénografií. Překvapivé množství a variabilita koncertních míst a prolínání uměleckých žánrů tvoří společně s podporou mladých hudebníků podstatu festivalu. Kromě proslulých sólistů tak do jižních Čech přivedeme i nadané mladé hráče. Na koncertě Vadim Gluzman a mladí talenti, tak oslavíme 50. narozeniny legendárního houslisty společně s vítězi talentové soutěže Virtuosos V4+,“ nastiňuje dramaturgii 32. ročníku ředitelka festivalu Gabriela Rachidi.