e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival otevře světoznámý pěvec Adam Plachetka

publikováno: 24.5.2022, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Severočeské filharmonii Teplice, pořadateli Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, se pro úvodní koncert podařilo získat hvězdu první velikosti. S výběrem z klasických oper vystoupí světoznámý basbarytonista Adam Plachetka. Koncert se koná již tento čtvrtek 26. května v Teplicích.

Zahajovací koncert odstartuje 57. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, který v průběhu měsíce nabídne dvacítku koncertů nejen v Teplicích, ale na mnoha dalších místech kraje. "Jde o dlouhodobě budovaný koncept Beethovenova festivalu. Ten se nekoná, tak jak je obvyklé u jiných festivalů, v jednom městě. Cílem je přinést vysoce umělecky cennou kulturu i do jiných míst, než jsou Teplice, sídlo Severočeské filharmonie, která festival pořádá," vysvětluje manažerka orchestru Magdalena Jenčíková.

Na prvním festivalovém koncertu zazní operní skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Gioacchina Rossiniho, George Bizeta a Guiseppe Verdiho. Severočeskou filharmonii Teplice bude dirigovat Tomáš Brauner. Adama Plachetku tak návštěvníci uslyší ve slavných operních rolích Figara, Leporella či Escamillia. Pražský rodák debutoval roku 2005 v Národním divadle v Praze, od roku 2010 je stálým členem Wiener Staatsoper, pravidelně hostuje v Metropolitní opeře v New Yorku a dalších operních domech v Salzburgu, Mnichově, v Baden-Badenu či Berlíně. Nedávno o své kariéře vydal knihu To je klasika! s podtitulem Nevážné rozmluvy o vážné hudbě.

Vstupenky na tento i další festivalové koncerty v Teplicích jsou v prodeji v pokladně Domu kultury. Kompletní program nabízí festivalový web. Více o programu i zajímavostech festivalu můžete číst ve Speciálu Beethovenův festival 2022.