e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův hudební festival se rozjel do kraje

publikováno: 27.5.2024, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Sobotním odpoledním komorním koncertem v zámecké kapli na Novém Hradě zahájil Hudební festival Ludwiga van Beethovena svou pouť po zámcích, kostelích a městech Ústeckého kraje. Do svého vrcholu 20. června nabídne dalších 17 koncertů.

Symfonické i komorní koncerty festivalu, který letos slaví 60 let od svého vzniku, se odehrávají nejen v Teplicích, sídle Severočeské filharmonie, ale též v řadě měst a zámků Ústeckého kraje.

Po zámku Nový Hrad v Jimlíně navštíví festival tento týden Chomutov. V úterý 28. května od 19,00 hodin koncertuje v kostele svatého Ignáce smyčcové Heroldovo kvarteto. V neděli 2. června pak můžete vyslechnout další komorní smyčcový koncert v cisterciácké klášteře v Oseku, kde vystoupí Ensemble con Cuore s díly Antoníny Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Do oseckého kláštera se festival vrátí ještě 16. června, kdy zazní symfonický koncert orchestru Pražské konzervatoře a jeho pěveckého sboru a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy.

V následujícím týdnu zavítá festival do mosteckého kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde v úterý 4. června koncertuje dechový kvintet Alinde Quintet. Ve středu 5. června se na zámku v Děčíně koná koncert laureátů soutěže komorních souborů Camerata Teplice 2024, na němž se můžete těšit na vystoupení devíti souborů. Na zámku v Klášterci nad Ohří vystoupí v pátek 7. června klavírista Miroslav Sekera.

Dalším městem, kde hostuje tento největší hudební festival v Ústeckém kraji, jsou Litoměřice. Ve zdejší kostele Zvěstování Panny Marie můžete 14. června slyšet harfenistku Kateřinu Englichovou. Unikátním představením bude v sobotu 15. června koncertní provedení opery Perkmon, inspirované Krušnými horami, na zámku Jezeří. Posledním místem, kde se festival zastaví, bude zámek Velké Březno, kde koncertuje klavíristka Hokyong Choi.

Podrobný program a vstupenky na webu festivalu.