e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dnes začíná v Teplicích Beethovenův festival

publikováno: 23.5.2024, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Slavnostním zahajovacím koncertem, kde zazní v rámci Roku české hudby Smetanova Má vlast, dnes, ve čtvrtek 23. května začíná v Teplicích 59. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Dojde také na křest výroční knihy, neboť festival slaví 60 let od založení. Během měsíce nabídne koncerty na řadě míst Ústeckého kraje. 

Výročí 60 let oslaví festival novou knihou, kterou vydala Severočeská filharmonie Teplice, pořadatel festivalu. Kniha vůbec poprvé komplexně mapuje všechny ročníky hudebního festivalu, který je dnes největším svátkem klasické hudby na severu Čech. Je složena ze dvou samostatných částí, kde první je věnována Ludwigu van Beethovenovi a jeho odkazu v regionu v minulosti i současnosti, druhá pak právě hudebnímu festivalu, který si letos připomíná 60 let svého vzniku.

Jeho první ročník se v Teplicích konal v roce 1964 a zdaleka neměl dnešní podobu.  O proměnách v čase pojednává text Romana Dietze, ředitele Severočeské filharmonie Teplice a zároveň ředitele Beethovenova festivalu. Příprava této části trvala více než půl roku a zahrnovala zmapování vzniku a průběhu uskutečněných festivalových ročníků, včetně kompletace dostupných archivních materiálů.

„Podařilo se dohledat všechny festivalové ročníky včetně celé dramaturgie a vystupujících umělců. Není bez zajímavosti, že se v uplynulých 60 letech konalo celkem 596 festivalových koncertů, na kterých vystoupilo 1 439 umělců, 77 orchestrů, 46 pěveckých sborů a 136 komorních souborů ze 60 zemí celého světa,“ upřesňuje Roman Dietz.

Kniha s názvem „Ludwig van Beethoven v hudebních tradicích severozápadních Čech / 60 let Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena“ je doplněna o bezmála 450 dnes již unikátních fotografií a dostupných dobových dokumentů z archivů. Je cenným dokladem o historii jednoho z nejstarších hudebních festivalů u nás, který pracuje s odkazem hudebního velikána Ludwiga van Beethovena.

Unikátní kniha bude veřejnosti poprvé představena se začátkem letošního hudebního festivalu na Zahajovacím koncertě 23. května. Festival i letos přináší bohatou nabídku předních českých i zahraničních umělců. Celkem se uskuteční 19 koncertů v 10 severočeských městech, přičemž kompletní přehled všech koncertů najdou zájemci na stránkách www.beethovenfestival.cz.