e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historická opera z Krušných hor Perkmon se vrací do Teplic

publikováno: 11.6.2024, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další součástí oslav výročí Krušnohorského divadla v Teplicích bude scénické uvedení krušnohorské opery Perkmon. Na jeviště divadla, slavícího 100 let, se vrátí dílo staré 200 let. Premiéra se chystá na čtvrtek 20. června.

 

"Teplické divadlo slaví v letošním roce 100 let od vzniku. Jednalo se o mimořádnou investici do kultury a potenciálu celého regionu. Proto připravujeme scénické uvedení opery Perkmon, kterou před 200 lety vytvořil evropsky proslulý skladatel Josef Wolfram žijící a působící v Teplicích jako propagaci Krušných hor a regionu," prozradil Petr Šíla, předseda Trautzlovy umělecké společnosti, která celé uvedení organizuje. Jak připomněl v krátké době jde o další původní inscenaci, nastudovanou přímo pro Krušnohorské divadlo. Přesně za týden po uvedení opery Perkmon, 27. června, bude mít premiéru opereta Oskara Nedbala Polská krev.

Perkmon je dílo úzce spjaté s Teplicemi 19. století. Jeho autorem je Josef Wolfram, který se zapsal nejen do života hudebního, ale i politického. Právník, původem z Plzeňska, se stal roku 1818 radním města Krupky a o rok později Teplic. O pět let později byl jmenován purkmistrem města a tuto funkci zastával až do své smrti. Právě za jeho života a správy zažilo lázeňské město velký rozkvět. Kromě advokátní praxe se věnoval také hudbě a od mládí skládal. Jeho opery se v době vzniku hrály v mnoha operních domech Evropy. Z jeho zásluh o kulturní život v Teplicích je třeba zdraznit, že se zasadil o vznik lázeňského orchestru, z něhož se vyvinula současná Severočeská filharmonie Teplice.

Ke jeho vrcholným dílům patří hornická opera Der Bergmönch neboli Perkmon. Libreto k ní napsal saský spisovatel Carl Borromä von Miltitz, který na toto téma o několik let dříve napsal novelu. Světovou premiéru měla opera ve Stavovském divadla v Praze roku 1829 a měla velký spěch. Dílo, které představuje Krušné hory jako magické místo s jeho hornickou tradicí, se pak uvádělo na dalších evropských scénách. Přesto byla později zapomenuta a na světlo ji po 200 letech vynesli nadšení hudební vědci z regionu. "Skupina severočeských básníků přebásnila původní německé libreto do češtiny, aby dílo bylo bez obtíží přístupné domácímu publiku a mohlo ho oslovovat napřímo. Novodobým uvedením díla se všemi jeho složkami - včetně kostýmů, kulis a scénické interpretace - dojde ke vzkříšení jednoho z nejvýznamnějších uměleckých děl, kterými se Ústecký kraj může pyšnit," doplnil Petr Šíla.

Premiéra ve čtvrtek 20. června proběhne jako závěrečná událost Hudebního festival Ludwiga van Beethovena v teplickém Krušnohorském divadle. V hlavních pěveckých rolích se představí Jakub Turek, Ondřej Benek, Daniel Kfelíř, Miroslava Časarová, Bronislava Smržová a Ondřej Potůček. Účinkovat bude Collegium hortense a Spojené sbory Podkrušnohoří se sbormistrem Matoušem Pavlisem a Severočeská filharmonie dirigovaná Janem Zástěrou. Režisérem představení je David Kříž a scénu a kostýmy připravil Martin Tomášek.