e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do teplického Krušnohorského divadla se vrací opereta

publikováno: 30.5.2024, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Operetou Polská krev se do teplického divadla vrací původní tvorba. U příležitosti sto let od otevření Krušnohorského divadla ji nastuduje teplická konzervatoř. Premiéru bude mít Nedbalova opereta ve čtvrtek 27. června.

Divadlo v Teplicích v podobě, v jaké ho známe dnes, se otevřeno v dubnu 1924. Patřilo mezi významné scény a zajišťovalo bohatý kulturní život lázeňského města. Od roku 1994 mu však chybí stálý divadelní soubor a slouží jako stagiona k hostování divadelních souborů i hudebníků. Právě představení Polské krve se původní soubor v roce 1994 s divadlem loučil.

"Po 30 letech navážeme tam, kde divadlo skončilo. Mimochodem tentkrát v tomto představení začínal jako basista populární zpěvák Daniel Hůlka. To stejné představení se teplická konzervatoř rozhodla nastudovat a tím pádem opět v Teplicích zažijeme premiéru, nikoliv dovezené představení," řekl k inscenaci ředitel Domu kultury v Teplicích Přemysl Šoba.

teplice_polska_krev_2.jpgPolskou krev Oskara Nedbala pod vedením režiséra Vladimíra Gončara a dirigenta Jiřího Knotte připravují studenti, profesoři i absolventi Konzervatoře v Teplicích. Vedle sboru a symfonického orchestru bude účinkovat také Brixiho komorní soubor. V hlavních rolích se objeví Julie Rovenská, Jakub Turek, Dominik Oravec, Barbora de Nunes-Cambraia, Markéta Parýzková, Petr Matuszek a další sólisté.

Premiéra se odehraje 27. června od 19,00 hodin v Krušnohorském divadle v Teplicích. Vstupenky na toto unikátní představení jsou již v prodeji.

Jak dodal Přemysl Šoba, divadlo slaví po celý rok a připravilo pro diváky řadu divadelních i hudebních lahůdek. "Diváci uvidí to nejlepší, co se z koncertů nebo divadla dá v České republice nabídnout. Navíc nabídneme i další původní tvorbu. Kromě Polské krve budeme mít v červnu premiéru opery Perkmon, což je velmi regionální záležitost, v nastudování sólistů a Severočeské filharmonie Teplice. V červenci v rámci Evropské hudební akademie přijedou studenti z USA a Kanady a připraví tu dvě operní představení, Dvořákovu Rusalku a Mozartovu Cosi fan tute. Takovouto frekvenci operních premiér nemá ani Metropolitní opera v New Yorku," doplnil s úsměvem Přemysl Šoba. O akcích v rámci oslav 100 let od otevření divadla vás budeme informovat.

Foto: Petr Macek.