e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Město Bílina má externí defibrilátor

publikováno: 28.2.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: František Krejčí

Sdílet: facebook twitter google+

Město Bílina se zapojilo do celorepublikového projektu „Dáme srdci šanci“. Jedná se o projekt, který je zaměřen na možnost poskytnutí laické včasné první pomoci v souvislosti se selháním některé ze životních funkcí osob. Základním smyslem projektu je vytvoření „Bezpečných míst“, která disponují automatizovaným externím defibrilátorem (AED).

Prvním takovým „Bezpečným místem“ se v Bílině stala v úterý 22. února služebna městské policie. Strážníci MP prošli několika školeními poskytování první pomoci, která byla završena zácvikem pro používání defibrilátoru, který provedl sám manažer projektu AED Ing. Petr Schejbal. Jak uvedl ředitel Městské policie Bílina Pavel Ryjáček, defibrilátor nebude umístěn na služebně MP, nýbrž jej budou mít hlídky k dispozici přímo v terénu ve služebních vozidlech, čímž se výrazně zvýší dostupnost defibrilátoru v případě nutnosti jeho použití. Defibrilátor,  kterým nyní bílinští strážníci disponují, je plně automatické zařízení, které samo vyhodnocuje stav postižené osoby a dává obsluze pokyny. 

Včasné použití defibrilátoru je u srdečních příhod nejdůležitějším faktorem. Pokud se defibrilátor použije okamžitě, pravděpodobnost přežití postižené osoby je vysoká. S každou minutou, která uplyne od srdeční zástavy, však pravděpodobnost přežití klesá cca o 10%. Pokud není do 10 minut po srdeční zástavě poskytnuta pomoc, šance na přežití je téměř nulová. Jelikož se hlídky MP pohybují přímo v terénu, existuje reálná šance, že se strážníci k postižené osobě dostanou mnohem dříve než profesionální zdravotníci. Služební vozidla MP budou opatřena nálepkou s mezinárodně uznávaným symbolem označujícím, že vozidlo je vybaveno defibrilátorem. Obdobně bude označena i služebna MP.