e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Začínají dny architektury. Vyberte si z pestrých akcí v okolí

publikováno: 26.9.2018, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Osmý ročník celorepublikového festivalu Dny architektury, které mají za cíl přiblížit architekturu obyvatelům a hledat nová řešení pro města a obce, se uskuteční od 28. září do 4. října. Nabídne množství zajímavých výletů, přednášek a workshopů. Vybrali jsme pro vás tipy z Mostu, Žatce, Loun, Teplicka a Podbořanska.

Kryry
Kryry a okolí včera i dnes
- Výlet se koná v sobotu 29. září od 10,00 hodin, sraz je před kostelem Narození Panny Marie v Kryrech. Důležitým bodem na cestě bude pravěké hradiště na Vlčí hoře u Bílence. Uvidíte také ostrůvky začínající invaze bolševníku velkolepého a stará pestrá společenstva polních plevelů. Co všechno může růst v uličkách a silnicích mezi domy v Kryrech?

Louny
100 let do minulosti - Jak dokázala architektura reflektovat ducha doby před 100 lety a nyní? Na komentované vycházce s Blankou Tomáškovou a architektkou Janou Kubánkovou navštívíte v neděli 30. září významné stavby realizované od počátku 20. století do současnosti. Sraz je ve 14,00 hodin u Městského informačního centra.

Most
Děti budí město - Architektonický workshop pro děti, který je tematicky zacílen na veřejný prostor viděný skrze optiku jeho nejmladších uživatelů. Jeho druhý ročník je tentokráte zaměřen na prostor 1.náměstí. Učitelé ZUŠ Moskevská v Mostě se budou snažit skrze výtvarné aktivity probudit veřejný prostor náměstí a s dětmi najít a poukázat na potenciál tohoto problematického veřejného prostoru. Centrum města se tak během komponovaného odpoledne stane dějištěm výtvarných dílen. Začátek ve čtvrtek 27. září v 15,00 hodin na 1. náměstí.
Městské divadlo - V sobotu 29. září ve 14,00 hodin můžete nahlédnout do zákulisí Městského divadla v Mostě, jedné z nejunikátnějších kulturních staveb 2. poloviny 20. století u nás. Svébytná budova na pomezí brutalismu a strukturalismu je nejvýraznějším projevem architekta Ivo Klimeše. Okolnosti vzniku této jedinečné stavby představí historik umění Tomáš Pavlíček. Během prohlídky nahlédnete i do zákulisních prostor.
Znovuzrozené město - Ve stejný den od 15,30 hodin pak program pokračuje v divadle panelovou diskusí věnovanou tématu rozvoje města, jeho dějinnému kontextu a zhodnocení současného stavu za účasti předních odborníků. Během debaty vystoupí architekt prof. Michal Kohout s prezentací Město jako iniciátor rozvoje a historik doc. Matěj Spurný s přednáškou Laboratoř socialistické modernity na severu Čech. Moderují architekti Jana Kubánková a Vít Holý.

Teplicko
Od mančaftky k zahradnímu městu - Hornické bydlení bude tématem proházky, která začíná v neděli 30. září ve 14,37 hodin na vlakové zastávce Chotějovice. Hornické bydlení prošlo vývojem od přízemních baráků nouzového charakteru až po úhledná zahradní města a funkcionalistické paláce od předních architektů. Objevte nenápadnou krásu opomíjené vrstvy památek s architektem Janem Hanzlíkem a historikem Jiřím Burešem. Pěší výlet Chotějovice – Ledvice – Duchcov, trasa 8 km, možno absolvovat i autem.

Žatec
Pěškobusem skrz 20. století v Žatci - Čeká vás procházka uplynulými sto lety a jejich stavebním dědictvím v Žatci. Ukrývá město moderní architekturu? Procházka s historičkou umění Monikou Merdovou a architektkou Evou Pettrichovou po žateckých (ne)památkách realizovaných mezi léty 1918 – 2018. Den architektury v Žatci pořádá spolek A dál?. Sraz je v sobotu 29. září ve 14,00 hodin před KD Moskva, procházka potrvá asi dvě hodiny.

Foto: Z akce spolku A dál? v Žatci, autor: Jan Sladký.