e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské Vánoce budou i letos v Městském parku

publikováno: 24.11.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutovské Vánoce budou od první adventní neděle až po Tři krále návštěvníky lákat na bohatý vánoční program, stylové vánoční stánky, ledovou arénu a mnoho dalšího. Hlavní program se bude odehrávat opět v Městském parku, kde loni slavily Chomuutovské Vánoce veliký úspěch.

„Když jsme loni kvůli covidovým opatřením nouzově přesouvali Chomutovské Vánoce do Městského parku, byli jsme překvapeni mírou pozitivních reakcí Chomutovanů na změnu místa konání. Proto jsme se i v letošním roce rozhodli zde Vánoce uspořádat,“ uvádí David Dinda, náměstek primátora.

Celý park bude samozřejmě vánočně vyzdoben nejen klasickými LED dekory na lampách veřejného osvětlení, ale též téměř dvaceti světelnými sochami a 3D objekty. K dotvoření vánoční atmosféry přispějí i dětmi oblíbená zvonička štěstí, světelný fotorámeček nebo ohrádka s ovečkami.

Chomutovské Vánoce tradičně započnou v 17,00 hodin první adventní neděli 27. listopadu slavnostním rozsvícením vánočního stromu a výzdoby v městském parku spolu s doprovodným kulturním programem v podání chomutovského pěveckého sboru Comodo. „Zlatým hřebem večera bude ohňostroj, který bude odpalován z bývalého fotbalového hřiště,“ vysvětluje Zuzana Kroutilová, vedoucí odboru vnějších vztahů.

Novinkou Chomutovských Vánoc jsou vánoční porcelánové hrnečky s vlastním dekorem. „Návštěvníkům trhů do nich budou nalévány veškeré zakoupené nápoje, a to za zálohu 50 korun. Hrneček si samozřejmě může každý odnést domů na památku,“ uvádí Kroutilová.

Po celý čas adventu pak návštěvníci v Městském parku naleznou jednak přes dvacet vánočních stánků s bohatým sortimentem občerstvení a dárkového a vánočního zboží, svůj stánek tam bude mít ale také tradiční vánoční pošťák, nebo Zoopark Chomutov. Jedním z největších lákadel však – především pro děti – bude pravá ledová aréna s půjčovnou bruslí, která bude otevřena denně od 10,00 do 19,00 hodin. Pořadatelé slibují, že letos bude větší než vloni, a tak ji využijí  v průběhu adventu pro své exhibice i Krasobruslařský klub Chomutov a malí hokejoví Piráti.

Po celý adventní čas bude jako umělecká scéna sloužit hudební altán. Soboty a nedělní čas kolem poledne bude patřit programu pro děti se spoustou interaktivních divadelních představení, hudebních čísel a kreativních dílniček. Mohou se samozřejmě těšit i na Mikulášské a čertovské akce po oba dny víkendu připadajícím na 3. a 4. prosince. Páteční a nedělní odpoledne budou v altánu vystupovat lokální hudební kapely, středy a čtvrtky budou vystupovat děti z chomutovských škol a školek.

„Děti se samozřejmě ve vánočním parku mohou těšit i na jízdy vánočně vyzdobeným vláčkem a jízdy na koních,“ doplňuje výčet aktivit pro děti Zuzana Kroutilová. 23. prosince přivezou Junáci tradičně do Chomutova betlémské světlo. To letos v 15,00 hodin k Městskému divadlu přijede v žlutém berlínském dvoupatrovém autobusu.

Dále bude v altánu Aquarium vystavený Betlém místního sochaře Jaroslava Stejného. Ten přímo na Štědrý den od 11,00 do 15,00 hodin v městském parku uspořádá i tradiční Živý betlém.

Dříve Chomutovské Vánoce tímto Živým betlémem končily. V letošním roce však budou pokračovat až do 6. ledna. V provozu budou jak stánky, tak ledová aréna. Chomutovské Vánoce završí 6. ledna Tříkrálová jízda, kdy do parku přijedou tradiční Tři králové na koních ze Zooparku Chomutov.