e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 26. až 28. července

publikováno: 24.7.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední červencový víkend nabídne spoustu akcí v Krušných horách – Krušení v Měděnci, letní slavnost v Nové Vsi, noční prohlídky Horního Hradu či řádění motorovou pilou na Božím Daru. Koná se také spousta poutí a v Kadani oslaví Den Ohře.

Sochařské sympozium a pouť
Od pondělí 22. července trvá v Cítolibech na Lounsku sochařské sympozium ve dřevě. V zahradě místní fary můžete po celý týden sledovat čtyři zručné sochaře, kteří budou vytvářet pro Cítoliby nová díla. Akce končí 27. července. O víkendu se navíc koná v Cítolibech Svatojakubská pouť. Už v pátek od 16,00 hodin můžete vyrazit na vycházku a večer na country do zahrady Dělnického domu. Sobotní program začíná ve 13,00 hodin a připravena je hudba i zábav pro děti, na závěr ohňová show a ohňostroj.

Měděnecké Krušení 
Poprvé jako památka na seznamu světového dědictví UNESCO bude letos Měděnec v Krušných horách připomínat své hornické tradice v rámci akce Měděnecké Krušení. Sedmý ročník slavnosti se koná v sobotu 27. července odpoledne. Více o akci v článku Měděnecké Krušení připomene v sobotu slavnou hornickou tradici hor.  

Den Ohře
Oslava řeky Ohře, největší slavnost pořádaná Destinační agenturou Dolní Poohří, se letos vrací do Kadaně. Tam měl Den Ohře svou premiéru v roce 2015. Akce se koná opět na Nábřeží Maxipsa Fíka, přímo pod kadaňským hradem, a to v sobotu 27. července odpoledne. Celý program najdete v tomto článku.  

Novoveské letní slavnosti
V Nové Vsi v Horách na Litvínovsku se v sobotu 27. července odpoledne konají letní slavnosti. Začínají ve 14,00 hodin. V programu je koncert skupiny Michal Tučný Revival, kapely PDF, pro děti laser show a atrakci, také kreativní stan. Představí se i Veteráni Litvínov, otevřena bude větrná elektrárna a novoveské muzeum.

Rock u rybníka
V Proboštově u Teplic v areálu Pohodlíčko u rybníka se koná v sobotu 27. července od 13,00 hodin rockový festival. Vystoupí kapely Tarantule, Točilas, Modlanská skládka, The Rumble of Skulls, Totální Nasazení, SPS a Konfront. Vstupné 100 Kč.

Rozšířené prohlídky
Ve Vernerově mlýně v Brlohu můžete po oba víkendové dny navštívit rozšířené prohlídky expozic mletí pšenice či žita. Prohlídky obohacené v sobotu o ukázku chodu mlýnských strojů a  v neděli o Křižíkovu rozvodnici začínají v 15,00 hodin, vstupné 120 Kč , děti 100 Kč.

Vejprtská pouť
Na náměstí T.G.M. ve Vejprtech v Krušných horách se v sobotu 27. července koná patnáctá vejprtská pouť. V budově bývalé jednoty bude od 13,00 do 18,00 hodin otevřena výstava strašidel a pohádkových bytostí, kterou doplní divadelní představení pro děti. Na hlavní scéně po poledni zahrají například Schovanky, Olga Lounová, Wanastowi Vjecy revival. V deset se koná ohňostroj a poté ještě zahraje Revival Banda. Od 14,00 do 19,00 hodin se můžete svézt mašinku po okolí Vejprt.

Živá kronika
V sobotu 27. července se poblíž Klášterce nad Ohří koná druhý ročník akce, která přiblíží osudy zaniklých obcí na Klášterecku. Program Živá kronika, který pořádá Vlasta Fišrová ve spolupráci s místní farností, se bude konat v kostele svatého Mikuláše v Mikulovicích, jediném pozůstatku zmizelých vsí. Další informace o programu najdete v článku Program Živá kronika otevře kostel v zaniklých Mikulovicích.

Noční prohlídka
Horní Hrad u Stráže nad Ohří pořádá v pátek 26. července první prázdninovou noční prohlídku s neopakovatelným, jedinečným a vždy originálním výkladem nejoblíbenějšího hauenštejnského průvodce Viktora Braunreitera. Začátek je ve 20,00 hodin.

Velká renesanční slavnost 
Na počátku 17. století nechal saský kurfiřt přestavět středověký císařský hrad v pevnosti Königstein v Saském Švýcarsku na nádherný renesanční zámek. 27. července 1619 oslavila kurfiřtova rodina s celým dvorem slavnostní předání budovy, nazývané "Hrad Jana Jiřího".  Ve stejný den pořádá pevnost  velkou renesanční slavnost. Čeká vás historický průvod, slavnostní tabule, ztvárněná herci. Můžete navštívit hodiny šermu u mistra šermíře nebo se naučit renesanční tanec. A připravena je i premiéra: díky virtuální realitě a trojrozměrné animaci mohou návštěvníci vůbec poprvé navštívit interiéry Hradu Jana Jiřího.

Annenská pouť
Poosmé se na Božím Daru v Krušných horách uskuteční v sobotu 27. července tradiční Anenská pouť s množství regionálních výrobků, dobrot a dárků. Návštěvníci se mohou seznámit s tradičními řemesly Krušnohorců: Paličkování v podání dětí z Oberwiesenthalu, rukavičkářství v abertamské dílně a další. Pro děti jsou připraveny historické kolotoče, dílničky a ve 14,00 hodin divadelní představení ostrovských ochotníků. V sobotu také vyvrcholí Krušnohorský česko-saský řezbářský plenér, od 15,00 hodin můžete u hřbitova shlédnout speed carving show. Představí se amatérští dřevořezbáři a jejich práce obohatí mobiliář Ježíškovy cesty. Akce trvá od 10,00 do 17,00 hodin.

Tradiční Hřivická pouť
Další pouť budou mít v Hřivicích na Lounsku a je zasvěcena svatému Jakubovi. Kromě stánků a atrakcí vás čeká v sobotu od 20,00 hodin skupina Reflex a v neděli od 13,00 hodin hraje Free Band a připraveno je parkourové vystoupení.

Noční koupání 
V pátek 26. července od 20,00 do 22,00 hodin bude v Klášterci nad Ohří pro veřejnost otevřen Aquapark. Můžete přijít na noční koupání. 

Dostihy
Na mosteckém závodišti se v sobotu 27. července koná letní dostihový den. Začátek programu je ve 13,00 hodin. Pro děti projížďky na koních.

Country léto
Na hradě Kostomlaty v Českém Středohoří bude znít o víkendu country. Třetí ročník festivalu začíná v sobotu 27. července ve 14,00 hodin a hrát se bude až do rána. Vystoupí kapely Báry z Děčína, písničkář Jindra Kejak, kapely Střepy, Charlieho parťáci čiŠestý smysl a 100 Legs.

Festival čajových nadšenců
Potřetí se v Kadani sejdou milovníci čaje. Festival se koná v sobotu 27. července od 10,00 do 18,00 hodin na Studentském náměstí. Připravena je soutěž čajových amatérů, prezentace čajoven, prodej čajů, keramiky a dalšího zboží. Vstup zdarma. 

Další tipy včetně programů letních kin můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.