e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Unikátní dům – kronikárna v Jirkově

publikováno: 22.10.2009, kategorie: Vzdělávání, autor: Luboš Mizun

Sdílet: facebook twitter google+

Jirkov jako jedno z mála měst v republice, ne-li jediné, které disponuje kronikárnou. Je to vila v majetku města, stojící na jeho okraji, v jejímž přízemí jsou uloženy jirkovské kroniky. Kronikářce Kristýně Králové se tu za pomoci městského úřadu, přátel a dětí z 1. ZŠ v ulici Budovatelů podařilo vytvořit důstojné prostředí nejen pro kroniky, ale i pro besedy s žáky i dospělými.

Když se předloni v červnu uskutečnil v kronikárně první Den otevřených kronik, každý se ptal, co a kde to je,“ vzpomíná K. Králová. „Od té doby tuto akci pořádáme každoročně, za tři roky kronikárnu navštívilo téměř pět set lidí.“ Přesně to bylo 213 dospělých a 263 dětí. Dětští návštěvníci jsou převážně školáci z „jedničky“. Z této školy se také rekrutují členové kroužku kronikářů, jehož členové kronikářce pomáhají, a tak nemohli chybět ani na posledním Dnu otevřených dveří v úterý 13. října.

Vítají návštěvy, podávají zasvěcené informace k nejstarším kronikám, vyhledávají materiály studentům,“ pochvaluje si spolupráci s omladinou Kristýna Králová. „Společně jsme vytvořili jedenáct fotoalb z téměř dvou a půl tisíce historických fotografií, které byly dosud uloženy v obálkách.

Kronikárna je otevřena každý čtvrtek od 14,30 do 16 hodin včetně prázdnin pro všechny, kteří se chtějí informovat o historii města, v němž žijí.