e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rusalka z Metropolitní vyprodává kina

publikováno: 22.1.2014, kategorie: Divadlo a film, autor: Radka Ondráčková/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poprvé v historii přímých přenosů z Metropolitní opery do kin bude 8. února uveden český titul, Rusalka Antonína Dvořáka. Titulní roli ztvární hvězdná americká sopranistka Renée Fleming, jež má Rusalku ve svém repertoáru již od roku 1990. Obrovský zájem českých operních fanoušků potvrzuje několik vyprodaných kin. Multikina přidávají sály, klasická kina zvou na záznamy. Vytvoří Rusalka nový návštěvnostní rekord?

Vy můžete Rusalku vidět v kině Květen v Teplicích a v žateckém Digitálním kině v budově divadla, dalším nejbližším místem je až Praha. Přímý přenos začíná 8. února v 18,45 hodin a připravte se, že v kině strávíte 4 hodiny včetně dvou půlhodinových přestávek. Distributor navíc slibuje pro všechny návštěvníky s příjmením Dvořák překvapení.

Metropolitní opera nemohla vybrat lépe, aby potěšila srdce českých operních fanoušků. Dvořákova pohádková opera Rusalka s notoricky známými áriemi je klasikou, která se nikdy neomrzí. Rusalku ztvární jedna z nejslavnějších sopranistek současnosti Renée Fleming, jež v roce 2013 obdržela již čtvrtou cenu Grammy pro nejlepší sólistku v oblasti vážné hudby. „Je to fascinující příběh a není náhodou, že se o libreto zajímalo tolik slavných skladatelů. Hudba je tak lyrická a melodická, je plná něhy, ale také síly,“ prozradila o roli Rusalky slavná pěvkyně v exkluzivním rozhovoru Heleny Havlíkové pro Pátek Lidových novin.

Právě česká Rusalka je pro Renée Fleming, která je miláčkem Metropolitní opery a královnou americké operní scény, klíčovou rolí jejího operního repertoáru. Poprvé ji nastudovala již roku 1990 pro Operu v Seattlu a má za sebou také dvě nahrávky, s Českou filharmonií (1998) a s orchestrem Pařížské opery (2002). Její árie Měsíčku na nebi hlubokém, recitovaná s hlubokým citem a prožitkem i s dokonalým českým „ř“, patří k nejlepším podáním vůbec. Renée Fleming a postava vodní démonky české mytologie představují dokonalé spojení. Rusalka je základním kamenem zpěvaččiny slávy a pěvkyně propůjčuje Dvořákově operní skladbě svou virtuozitu, půvab i herecké porozumění této roli.

V roli Prince na scéně zazáří polský tenorista Piotr Beczała, jenž tuto sezonu zahajoval coby Oněgin. Role Ježibaby se zhostí americká mezzosopranistka s jedinečným hlasem a držitelka četných ocenění Dolora Zajick. Za dirigentským pultem stane teprve sedmatřicetiletý kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Opera Carmen, rovněž pod vedením dirigenta Yannicka Nézet-Séguina, jež měla v Met premiéru v sezoně 2009-10, zaznamenala v historii přenosů do kin u českých fanoušků dosud největší zájem. Přímý přenos, vysílaný 16. ledna 2010, navštívilo 6 524 diváků. Porazí nejproslulejší česká operní hrdinka na domácí půdě španělskou Carmen? Předprodeje na Rusalku svědčí od začátku sezony o mimořádném zájmu diváků. „Přímý přenos Rusalky je v kině Aero vyprodaný už od loňského léta. Aktuálně jsme zařadili reprízu opery na sobotu 15. února 2014 od 14,OO hodin,“ sdělila ředitelka kina Zuzana Kameníková.