e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Kdo nebyl na Šumburku, nepoznal Klášterec

publikováno: 19.5.2021, kategorie: Turistika, autor: Adéla Václavíková

Sdílet: facebook twitter google+

Hrad Šumná nebo Šumburk – to je klášterecká Mekka. A kdo tam nebyl, nepoznal Klášterec nad Ohří. Trasa není tak náročná, jak se může při pohledu vzhůru na kopec může zdát. Pěšina se točí okolo vrchu a pomalu ji zvládne téměř každý.

Tip č. 9: Hrad Šumná

Vzdálenost: 6 km, 2 hodiny
Náročnost: Mírně, ale opravdu mírně náročná
Vhodné pro: rodiny s malými i většími dětmi, seniory, přátele historie a turistiky, s parťákem se dá zvládnout i s kočárkem, pro Klášterečáky snad i povinné :-)
Náš tip: Přímo u lávky k hradu je informační tabule s mnoha zajímavostmi

Historii hradu Šumburk si můžete pročíst zde a v tomto článku se zase dozvíte, jak se hrad opravuje. Co o Šumné ještě možná nevíte, je, že pár kilometrů od města odpočívá sopka!

Doupovské hory jsou pohoří sopečného původu, které se vytvořilo během třetihor. Tvořila ho řada menších sopek, mezi nimi i Šumná, která byla aktivní zhruba před 20 miliony let a patřila k nejmladším z těchto malých vulkánů. Postupně se vytvořil menší sopečný kužel, během erupcí vyvrhoval sopečné bomby a prach, podobně jako dnešní sopka Stromboli. Došlo i k výlevům lávy, která se pravděpodobně vylévala i z boční praskliny a tím zřejmě vznikla čedičová plošina směrem ke Klášterecké Jeseni. Sopečné uloženiny lze nejlépe pozorovat v hradních příkopech. Pozorný návštěvník může objevit i zvláštní válcové dutiny, které vznikly tak, že žhavotekutá láva strhla a pohltila kmeny stromů, které později vyhnily. Tento fenomén se v České republice objevuje jen v oblasti Doupovských hor. Zajímavostí je, že se eroze na tvaru Šumné příliš neprojevila a její současný tvar je hodně podobný tvaru původního vulkánu.

No a teď nezbývá, než si naplánovat výlet. Mapa je aktivní. Cestu je možné si zkrátit i ponecháním auta u odbočky na Kláštereckou Jeseň. Od bývalého statku pod kopcem je to nahoru už jen kousek. 

Foto: město Klášterec nad Ohří.

Všechny další tipy najdete ve Speciálu Výlety po Klášterecku.