e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 20. až 22. listopadu

publikováno: 18.11.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou poslední 'odpočinkový' víkend před Adventem, kdy se strhne lavina akcí. V klidu si tedy ještě prohlédněte nějakou výstavu nebo zajděte na koncert či do divadla – pár tipů máme! A přidáme i první tipy na předvánoční nákupy.

Setkání v kostele
V kostele Čtrnácti sv. Pomocníků ve Františkánském klášteře v Kadani si 21. listopadu v 19,00 můžete připomenout 20. výročí jeho znovuvysvěcení. K této zvláštní příležitosti pozval kadaňský děkan Josef Čermák na návštěvu františkánské řeholníky. 

Mezinárodní noc divadel
Noc divadel připadá na sobotu 21. listopadu a zapojí se do ní třeba Docela velké divadlo Litvínov, které chystá odpolední pohádku pro děti, exkurze po divadle i společný potlesk s diváky na celém světě. Program DVD Litvínov zde. Krušnohorské divadlo v Teplicích pořádá od 17,00 hodin workshop pod vedením režiséra Hereckého studia DK Teplice. A konečně v mosteckém divadle vás čeká kromě společného potlesku také kabaret Na Poříčí dítě křičí a Divadlo naruby - speciální exkurze do zákulisí vedená členy činohry. Začátek v 19,00 hodin.

Fler jarmark
Inspiraci na vánoční dárky vám může poskytnout devátý chomutovský Fler jarmark, který pořádá Labutiq v Chomutově (na fotce). Nakupovat a prohlížet můžete v sobotu 21. listopadu od 9,30 hodin ve sklepních prostorách pod restaurací U Dvou rytířů a v čajovně Alibaba v Revoluční ulici. Prodávat se budou šperky, dekorace, oděvy, keramika, hračky a další ručně vyráběné zboží.

Setkání majitelů důlních lamp
Opravu velmi netradiční akci pořádá Offroadsafari s Krušnohorskou důlní, která provozuje prohlídkovou Lehnschafter v Mikulově, a sice setkání majitelů důlních lamp. Uskuteční se v Mikulově v Krušných horách v 16,00 hodin (sraz je před štolou). Nadšence důlní historie čeká fárání do dolů, právě pouze s důlními lampami, a poté od 18,00 hodin pochod, který povede důležitými místy hornické historie Krušných hor. Informace můžete získat na www.offroadsafari.cz.

Hudba
V sobotu 21. listopadu bude znít Rudým domem v Chudeříně – Litvínově country. Čtvrté podzimní country setkání začíná v 17,00 hodin.
V bílinské Fontáně koncertuje v pátek 20. listopadu od 19,00 hodin Martin Maxa.
Kdo má rád operu, může vyrazit na přenos z Metropolitní opery v New Yorku, který bude od 19,00 hodin promítat žatecké divadlo. Na programu je opera Lulu Alana Berga.
Vokální seskupení 4tet v čele s Jiřím Kornem bude koncertovat v neděli 22. listopadu od 19,00 hodin v Městském divadle v Mostě.

Koncert k devadesátinám
Pozvánky na akce u příležitosti 90. narozenin hudebního skladatele a propagátora cítolibské hudební školy 18. století Zdeňka Šestáka jsme vás přinášeli. Další z nich, koncert, se koná ve Vrchlického divadle v Lounech v neděli 22. listopadu od 16,00 hodin. Popřát mu přijde řada hudební osobností, zazpívají dětské sbory i špičkoví interpreti.

Outdoorové filmy
Dobrodružství pěkně v teple a klidu? Jistě – na festivalu outodoorových filmů, který začíná v pátek 20. listopadu v 17,00 hodin v litvínovské Citadele a pokračuje až do neděle. Promítá se v blocích od 17,00 a 19,30 hodin. Překročíte Alpy během jediného měsíce, na kole přejedete Aljašku, poplavíte se na jachtě, s otužilci si zaplavete na Špicberkách, na lyžích zdoláte Vysoké Tatry...

Tvoření pro děti
Tvořivé odpoledne pro děti chystá Galerie Sladovna v Žatci na sobotu 21. listopadu. Tématem dílny bude Podzimní skřítek, přírodní materiály budou k dispozici. Začátek ve 13,30 hodin, vstupné 30 Kč.

Kadaňská cesta
Trochu jiný svět děti představí druhý ročník pochodu, který má upozornit na dětskou práci ve svět. N celém světě je více než 5,5 milionů dětských otroků, kteří jsou nuceni pracovat až 18 hodin denně. Pochod vychází z Mírového náměstí křížovou cestou až na Františkánský klášter v Kadani, kde na všechny tyto děti vzpomenete a ponesete pro ně světýlka naděje. Nezapomeňte proto lampiony. Začátek v 17,00 hodin.

Kam za výstavami?
Připomenout si uplynulých 26 let očima reportážního fotografa můžete v infocentru v Oseku, ve vstupních prostorách kláštera. Fotky od sametové revoluce po současnost vystavuje Miroslav Rada. Před výročím 17. listopadu navíc výstavu aktualizoval, takže obsahuje i fotky připomínající ekologické demonstrace v roce 1989 v severních Čechách.

Děti určitě vezměte na Lego – otevřeny jsou hned dvě výstavy, které je zavedou do světa kostiček – jedna na zámku Červený Hrádek u Jirkova, druhá v Regionálním muzeu v Žatci. Více se o nich dočtete v článku Lego, kam se podíváš.

Stále ještě pokračuje rok Mistra Jana Husa. Připomene ho výstava Za Husem k sousedům aneb nejen po cestě do Kostnice v žateckém muzeu a dětem je určena výstava komiksů z Husova života v lounském muzeu.

Další významné výročí, které si letos připomínáme, je 70 let od konce druhé světové války. Jak vypadala válka na Mostecku se můžete podívat v mosteckém muzeu.

Hledáte-li inspiraci na Vánoce, nabídne vám ji třeba prodejní výstava adventních věnců a dekorací v klášterecké knihovny (o víkendu ale zavřeno) nebo tradiční vánoční stromky v Galerii Radniční sklípek v Litvínově – více o nich zde.

Další výstavy, ale také pohádky pro děti a další akce najdete v Kalendáři akcí.

Foto: Labutiq Chomutov