e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lego, kam se podíváš

publikováno: 26.10.2015, kategorie: Pro děti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud jste propadli sběratelské a stavitelské vášni zvané Lego, máte tento podzim o program postaráno. Navštívit můžete hned tři inspirativní výstavy na severu Čech. Minulý týden ve čtvrtek se otevřela výstava Svět kostiček v Křížově vile v Žatci, v sobotu na zámku Červený Hrádek a do konce listopadu můžete zavítat i do ústeckého muzea.

Ústí nad Labem
Po úspěšné interaktivní výstavě stavebnice Merkur nabízí muzeum od srpna další stavebnicovou výstavu nazvanou Made in Lego. Představuje sbírku ústeckého sběratele, studenta Václava Diuse a prezentuje původní ucelené série stavebnic Lego tak, jak se vyvíjely od devadesátých let minulého století. Vystavená část sbírky obsahuje 292 modelů, především modely s tématikou sci-fi vesmíru, podmořského světa a některých témat minulosti, jako jsou plachetnice, hrady či pevnosti. „Součástí vystavené sbírky je i robot nesoucí název APU (Armored Personnel Unit) z filmu Matrix Revolutions, kterého jsem postavil zhruba před rokem pro svého bratra, čistě podle filmové předlohy. Robot není vhodný na hraní, tak jsme jej umísili do výstavy, kterou skvěle doplňuje,“ říká ústecký sběratel Václav Dius, jenž ve svém mladém věku 22 let obsáhl sbírku s více jak 350 modely. V Muzeu města Ústí nad Labem potrvá do 29. listopadu a otevřeno je od úterý do neděle od 9,00 do 17,00 hodin.

Žatec
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci otevřelo ve čtvrtek 22. října v Křížově vile výstavu Svět kostiček. Pro muzeum ji připravil sběratel Ing. arch. Petr Šimr – Peesko, jehož sbírka obsahuje přes dva tisíce různých setů. Své sběratelské vášni propadl v roce 2010 a jeho sbírka nyní putuje po celé republice - mimo jiné se zastavila také na zámku v Klášterci nad Ohří. Jeho sbírku doplňuje i vlastní tvorba dalších autorů. Potrvá do 10. ledna 2016 a její součástí bude i herna. Otevřeno je od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin, o víkendu 13,00 – 17,00 hodin. Článek o výstavě si můžete přečíst zde

Červený Hrádek
Po celou zimu bude na zámku Červený Hrádek dětem k prohlédnutí i hraní sloužit výstava stejného jména a stejného sběratele. Náplní tradiční zimní dětské interaktivní výstavy na zámku bude tematická expozice dioramat: Lego město s kolejišti, přístavy a letišti, dále Lego Friends Heartlake město, sbírka Lego Star Wars modelů, Lego Movie a další exkluzivní exponáty z řad továrních setů. Pro děti bude připraven koutek s hernou, ke stavění kostky Duplo i Classic – Basic. Návštěvníci si mohou v pokladně zámku zakoupit nové stavebnice Lego za akční ceny. Výstava potrvá až do 19. února a otevřeno je od úterý do neděle od 10,00 do 16,00 hodin.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem