e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Café Nobel zve: Jak vypadala móda v pravěku?

publikováno: 18.4.2013, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud vás zajímá vás nejstarší historie výroby textilu a proměny módy v průběhu pravěku, navštivte dnes, ve čtvrtek 18. dubna Café Atrium v Chomutově (budova SKKS), kde v 17,00 hodin začne povídání z cyklu Café Nobel, nazvané Móda v pravěku aneb Kterak Kopčem k šatům přišel. Vyprávět bude archeoložka Kristýna Urbanová.

Mgr. Kristýna Urbanová pracuje v Oddělení pravěku a antického starověku Národního muzea v Praze. Je kurátorkou sbírek doby římské a doby stěhování národů. Její další odbornou specializací je archeologický textil. V letech 2008 - 2010 byla hlavní řešitelkou projektu Oděv a textilní produkce v českých zemích v době římské a v době stěhování národů. V současnosti je spoluřešitelkou projektu Archeologie na dosah - Edukace a prezentace archeologického dědictví. Od roku 2008 spolupřednáší o historii výroby textilu na Univerzitě Karlově v Praze, Masarykově univerzitě v Brně, Západočeské univerzitě v Plzni a na Univerzitě Hradec Králové. Publikovala řadu odborných i populárněji psaných článků především z historie textilnictví.

Na večeru v chomutovském Café Atrium se od Kristýny Urbanové mimo jiné dozvíte, kolik času zabrala našim pravěkým předkům výroba látek, jak praobyvatelé Čech a Moravy před staletími vypadali a co si rádi oblékali. Můžete si také sami zkusit utkat opasek s vytkávaným vzorem.

Café Nobel je cyklus přátelských setkání veřejnosti s vědci nad šálkem kávy, pořádaný Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem ve spolupráci s populárně vědeckým magazínem Českého rozhlasu Planetárium. Můžete ho navštívit vždy jedenkrát do měsíce v Městské knihovně v Lounech, ve Fokus Kafe v Ústí nad Labem a také v Café Atrium v Chomutově. Café Nobel je jednou z klíčových aktivit projektu Otevřená univerzita, otevřená věda, který realizuje Univerzita J. E. Purkyně.