e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká muzejní noc ve znamení drátenictví a pekařství

publikováno: 17.5.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Patnáctá Muzejní noc, kterou pořádá žatecké muzeum, letos proběhne netradičně v sobotu 20. května. V Křížově vile si budete moci vyzkoušet drátenické řemeslo a v hlavní budově zase bude vonět pečivo. Program bude probíhat od 13,00 do 19,00 hodin.

„Od 13,00 hodin zveme do naší pobočky Křížovy vily na vernisáž výstavy Dráteníkův rok, na které se představí drátované objekty od osmi významných dráteníků ČR. Někteří z nich budou osobně předvádět své řemeslo a prodávat výrobky na zahradě Křížovy vily po celou dobu muzejní noci. Pro malé i velké návštěvníky jsou připraveny dílničky a občerstvení od SOU a SOŠ SČMSD Žatec," objasnila program Jitka Krouzová. Vstupné je dobrovolné.

Program v hlavní budově muzea v Husově ulici 678 se ponese v duchu výstavy Zakrojte si skývu. Návštěvníci si budou moci s autorem výstavy Miroslavem Černým umlít vlastní mouku na několika typech pravěkých mlýnů. Z ní pak mohou upéct chlebové bochánky, placky nebo housky. Kdo bude mít zájem, může autorovi položit záludné otázky týkající se pěstování a zpracování obilí jak ve městě Žatci, tak v celém okrese Louny.

Stará papírna nabízí prohlídku výstavy Atlas ptáků neobyčejných, kde je připravena interaktivní dílnička, na níž se dozvíte hodně o ptácích vyhynulých, vymyšlených i těch skutečných.

Ilustrační foto: pixabay.com