e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslava sportu a rekordů v mosteckém muzeu

publikováno: 6.6.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastním muzeum a galerie v Mostě bude po celé léto oslavovat sport. Přidá se tak k programům Olympijského festivalu na jezeře Most. Prvním střípkem celé série akcí bylo otevření výstavy Sport na Mostecku - Malá výstava o velkých věcech.

Výstava představuje sportovní poklady ze sbírkek muzea, rodinných archivů a sportovních klubů. "Připravili jsme malou výstavu připomínající počátky organizovaného sportu v našem regionu, sportování během éry komunistického Československa a některé známé i zapomenuté sportovce z Mostecka. Představíme i několik sportů, které jsou v našem prostředí výjimečné a mají zde dlouholetou tradici. Konkrétně oddíl čistě českého sportu národní házené, jeden z pouhých dvou lukostřeleckých klubů v kraji, či disciplínu, bez níž se před sto lety neobešel žádný tělovýchovný spolek – šerm. Seznámíte se také s průkopníky skate a snowboardingu v Litvínově, kteří si před více než čtyřiceti lety podomácku vyráběli svá „prkna“," zve na výstavu Jitka Klímová z mosteckého muzea.

Sportovní výstava bude k vidění až do konce září. Ve foyer muzea si zároveň můžete prohlédnout dvě olympijské pochodně, kterými se zahajovaly Olympijské hry v Rio de Janeiro (2016) a v Tokiu (2020). Součástí výstavky jsou medailonky úspěšných sportovců z Mostecka, kteří se zúčastnili olympijských her.

Sportu se věnuje i výstava v expozicii Geologie severozápadních Čech. Ta představí rekordy ze světa zvířat. Uvidíte například největšího i nejmenšího českého brouka, největšího siláka na světě nebo náš nejjedovatější hmyz. K tomu se připojí i rekordmani ze světa ptáků.

O prázdninách se pak otevře napínavá hra v areálu muzea Rekordy v muzeu aneb Velké prázdninové dobrodružství. Muzeum bude také jedním ze stanovišť hry pro děti, která bude součástí olympijského festivalu na jezeře Most.

Foto: Skupinová fotografie cvičenců ve venkovní tělocvičně v dnešní ulici Ke Střelnici v Litvínově, okolo roku 1900, ze sbírek OMGM.