e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Eleganci první republiky přibližuje výstava v Lounech

publikováno: 16.10.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Žiju v první republice je nejen název výstavy, ale z velké části i osobní život paní Ludmily Koláček Zuskové, jejíž velkou láskou a vášní je právě prvorepubliková móda a životní styl. Její sbírku můžete vidět v lounském muzeu. Tento čtvrtek 19. října navíc můžete ochutnat také prvorepublikové dezerty.

Výstava v Oblastní muzeu v Lounech nabízí možnost načerpat atmosféru prvorepublikové elegance a prohlédnout si šaty, kabelky, boty, rukavičky, bižuterii a další předměty denní potřeby ze sbírky paní Ludmily Zuskové. Ke své netradiční zálibě se dostala díky své prababičce – spisovatelce A. D. Lánské, která se setkala za první republiky s mnoha zajímavými lidmi. Paní Zusková vystupuje pod značkou Athelier Cakee, pořádá módní přehlídky, výstavy a ve svých dobových šatech si zahrála např. ve filmu Jan Masaryk, Tenkrát v ráji i v seriálu Bohéma.

Součástí výstavy jsou i doprovodné akce jako prvorepubliková čítárna nebo přednášky. Jedna z nich se uskuteční tento čtvrtek 17. října od 17,00 hodin a dozvíte se na ní, jak se vařilo a peklo za 1. republiky. Hostem bude editorka, blogerka a autorka kuchařek Kristina Šemberová, která je expertkou na prvorepublikové pečení. Po přednášce si můžete její kuchařky zakoupit a bude i ochutnávka dezertů.

Výstava potrvá do 19. listopadu.

Foto: Oblastní muzeum v Lounech.