e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

K výročí kostela pojede z Prahy do Mostu příležitostná vlaková pošta

publikováno: 16.6.2017, kategorie: Památky, autor: Petr Fišer

Sdílet: facebook twitter google+

Ačkoli vlaková pošta byla v České republice oficiálně zrušena už v roce 1999, převezou České dráhy 24. června poštovní zásilky z Prahy do Mostu při mimořádné přepravě rychlíkem R608 Bílina. Příležitostná vlaková pošta má připomenout osobnost stavitele Jakuba ze Schweinfurtu, který před 500 lety pracoval na stavbě dnes již přesunutého kostela v Mostě i na stavbě Pražského hradu. K výročí kostela vydává Česká pošta novou známku.

Podnět k přepravě zásilek dal Českojiřetínský spolek, který je současně iniciátorem vydání poštovní známky k 500. výročí položení základního kamene mosteckého kostela. Letošní jubilejní oslavy s bohatým programem, při kterých si sobotu 24. června u mosteckého kostela přijdou na své jak děti, tak dospělí, připomenou mimořádně hodnotnou gotickou stavbu, jejího architekta Jakuba Haylmanna i bezpočet kameníků a dalších řemeslníků, kteří se na stavbě před staletími podíleli. Kamenický mistr Jakub Haylmann, známý jako Jakub ze Schweinfurtu spojuje svým dílem Most s Pražským hradem, ale i například s chrámem v saském Annabergu. Při mosteckých oslavách bude 24. června rovněž představena nová známka České pošty právě s motivem kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. 

Sběratelé a další zájemci, kteří by chtěli své dopisy, pohlednice či korespondenční lístky přepravit z Prahy do Mostu, získají nejen příležitostné razítko "500 let kostela v Mostě", ale i kašet, kterým pošta Most 1 opatří zásilky přepravené vlakem. Kašet, neboli přídavné příležitostné razítko vytvořil autor poštovní známky Jan Kavan. Zásilky k vlakové přepravě lze podat v ČD centru hlavního nádraží v Praze, a to od středy 21. června, kdy bude známka s mosteckým kostelem oficiálně vydána, až do soboty 24. června do 12,00 hodin. Odtud zásilky poputují rychlíkem R608, přes Bílinu, kam dorazí v 15,17 hodin. Čas příjezdu rychlíku do Bíliny je přímo symbolický, neboť se číselně podobá letopočtu 1517, kdy byl základní kámen mosteckého chrámu položen. V Mostě pak zásilky převezme od Českých drah Česká pošta, která v den oslav mimořádně úřaduje od 13,00 do 18,00 hodin před mosteckým kostelem. 

Na stánku České pošty bude v sobotu 24. června možné získat kromě známky a příležitostného razítka také pamětní list vytvořený autorem poštovní známky Janem Kavanem. Autogramiáda autora proběhne u stánku České pošty od 13,00 do 14,00 hodin a pak ještě jednou od 15,30 do 16,30 hodin, po vernisáži autorových prací ve špitálním kostele sv. Ducha. 

Kromě atrakcí po sběratele poštovních známek a řady zábavních a hudebních vystoupení mohou návštěvníci oslav navštívit od 17,15 také tlumočenou přednášku německých hostů z Annabergu a ředitele mosteckého archivu Martina Myšičky o staviteli Jakubovi Haylmannovi a středověké sbírce vyhlášené papežem na mostecký kostel. 

Další zajímavosti k historii i oslavám najdete ve Speciálu 500 let kostela.