e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 13. až 15. října

publikováno: 11.10.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek bude třináctého, a tak vás pozveme na strašidelné prohlídky na zámky Pátek a Duchcov. Nechybí ani podzimní slavnosti - burčáku v Chrámcích nebo podzimní sklizeň v Zubrnicích. Děti mohou hledat poklad na Hasištejně, zažít archeologii v Březně nebo se vydat kolem světa na Červeném Hrádku.

Hledání pokladu
Na hradě Hasištejn je ukrytý poklad a vy ho s dětmi můžete jít hledat v neděli 15. října. Registrace začínají v 10,00 hodin. Hledači vyrážejí na trasu v tříminutových intervalech až do 15,00 hodin.

Divadelní festival
Desátý ročník divadelního festivalu Young for young proběhne v prostorách Městského divadla v Mostě a v Divadle rozmanitostí od od 11. do 14. října. Čtyři festivalové dny nabídnou pestrou nabídku žánrů a divadelních souborů. O programu se dočtete v článku Do Mostu se po třech letech vrací divadelní festival pro mladé nejen věkem.

Burčáková slavnost
V sobotu 14. října pořádá České vinařství v Chrámcích slavnost burčáku. Otevřeno bude od 8,00 do 18,00 hodin a kromě ochutnávek burčáku a vína budete moci vyzkoušet také šípkové víno z Českého středohoří. Chybět nebude i občerstvení, ukázky zpracování hroznů a výroby vína a prohlídky vinařství s průvodcem. Pro děti jsou připraveny jízdy na koni, opékání buřtů a hledání pokladu svatého Václava. Parkování a vstup zdarma.

Dostihové závody
Na mosteckém hipodromu se v sobotu 14. října konají dostihové závody - 84. cena zimního favorita, 97. českomoravská cena a Velká podzimní cena. Program začíná ve 12,00 hodin. Využít můžete kyvadlovou dopravu zdarma z centra Mostu od OD Prior a 1. náměstí.

Mezinárodní den archeologie
Tentokrát se do tohoto svátku zapojí Archeologický skanzen v Březně u Loun, který nabídne program zaměřený na experimenty v archeologii, archeologické přednášky, ukázky řemesel a workshopy. Uvidíte například ukázky vaření v polní kuchyni z druhé světové války, výrobu a výpal keramiky a o hudební doprovod se postará skupina Šedovous. Otevřeno bude v sobotu 14. října od 10,00 hodin.

Ženy bylinkářky
Dvojice bylinkářem Hildegarda von Bingen a Maria Treben budou tématem přednášky v Mederově domě v Žatci. Začíná v neděli 15. října ve 14,00 hodin a její součástí bude i ochutnávka čajů a bylinného vína.

Pohádkový les
Na cestu kolem světa se mohou vydat děti v sobotu 14. října od 13,00 hodin v zámeckém parku na Červeném Hrádku. Na dvoukilometrové trase je budou čekat postavy z celého světa s úkoly. Program je určen pro děti od 2 let. Start je u zámeckého rybníka.

Duchové na Duch(c)ově
Duchařské kostýmované prohlídky pro děti i dospělé chystá na sobotu 14. října zámek Duchcov. Vycházejí každých 20 minut, první v 17,00 hodin, poslední ve 21,20 hodin. Najde zmatený rytíř svou pravou lásku? Bude zlá čarodějnice konečně dopadena? A co pohledává dvorní šašek v zámeckém sklepení? Přijďte se podívat na volné pokračování dřívějšího dobrodružství. Rezervace prohlídek na 417 835 301.

Strašidelný pátek
Užijte si pátek třináctého! Zámek Pátek na Lounsku chystá na tento den noční, lehce strašidelné prohlídky zámku a zámeckých sklepení. Začínají v pátek od 18,00 hodin.

Podzim na vesnici
Podzimní venkovské tradice ožijí ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Můžete si vyzkoušet výmlat obilí, vázání provazů, zpracování lnu, sušení jablek či mletí obilí ve mlýně. Historická škola nabídne výuku krasopisu. Dvory i náves usedlostí ožijí prodejními stánky a ukázkou zemědělské techniky. Připravena je i naučně zábavná stezka pro děti. Otevřeno bude v sobotu i neděli 14. a 15. října od 9,00 do 16,00 hodin.

Oslavy v Košticích
Obec Koštice na Lounsku slaví 650 let a připomene to slavnostmi v sobotu 14. října. Od 10,00 hodin si můžete prohlédnout kostel a v něm výstavu koštické svatby, hasičárnu i Karfíkův dvůr. Ve 14,00 hodin vyjde slavnostní průvod, jehož součástí budou scénky z historie obce. Uvidíte také dokument o historii, zahraje Lounská třináctk a program završí ohňostroj.

Sapéři na strážnici
Seznámit s jednotkou sapérů držící stráž na strážnici u Litoměřické brány v Terezíně a dozvědět se různé zajímavosti z 18. století o životě vojáků, strážnice i Terezína můžete  vosobtu 14. října. Kostýmovaní vojáci vás budou provázet od 10,00 do 16,00 hodin.

Výlet na Radovesickou výsypku
Poznat krajinu v okolí Bíliny, která za poslední desetiletí několikrát zásadně změnila svou tvář, můžete v sobotu 14. října. Zrekultivovanou Radovesickou výsypkou vás provede geolog Severočeských dolů a jeden ze spoluautorů zdejší naučné stezky Karel Mach. Čeká vás osm kilometrů putování za historií i přírodou. Informace o výletu najdete v článku Vydejte se poznat Radovesickou výsypku u Bíliny

Den na Kyšperku
Po stopách Davida z. s. zve na rodinný den na hradě Kyšperk, který se uskuteční v sobotu 14. října. Start akce proběhne v 10,00 hodin u turistické značky Unčín - učiliště v Krupce - Bohosudově, kde všichni příchozí účastníci obdrží pracovní listy s tajenkou, která je dovede k pokladu, schovaném na hradě Kyšperk. Registrace možná do 11,00 hodin. Poté následuje zábavný program přímo na Kyšperku. Můžete se těšit na komentované prohlídky hradu, hry pro děti, zábavné kvízy pro malé i velké a mnoho dalšího. Na místě též možnost opékání buřtů.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí