e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vydejte se poznat Radovesickou výsypku u Bíliny

publikováno: 11.10.2023, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poznat krajinu v okolí Bíliny, která za poslední desetiletí několikrát zásadně změnila svou tvář, můžete v sobotu 14. října. Zrekultivovanou Radovesickou výsypkou vás provede geolog Severočeských dolů a jeden ze spoluautorů zdejší naučné stezky Karel Mach. Čeká vás osm kilometrů putování za historií i přírodou.

Během dopoledního výletu se můžete seznámit s unikátní historií krajiny, kde zmizely původní obce a která se z nevzhledné hromady zeminy stala unikátní přírodní lokalitou. Poznávací turistický pochod pořádá Informační centrum Bílina ve spolupráci s Bílinskou přírodovědnou společností. Průvodcem za historií zasypaných obci bude Ing. Karel Mach Ph.D., geolog Severočeských dolů, předseda Bílinské přírodné společnosti a spoluautor naučné stezky přes zrekultivovanou Radovesickou výsypku.

Trasa výletu měří přibližně 8 km a sraz účastníků pochodu je v sobotu 14. října v 9,00 hodin u kašny na Mírovém náměstí v Bílině.

Rekultivace Radovesické výsypky trvala téměř dvě desetiletí. Původně se na toto místo ukládala vytěžená skrývka z uhelného lomu Bílina. Severočeské doly, a.s. zde v průběhu let mixují různé druhy biotopů tak, aby se krajina co nejvíc blížila té přirozené. Obdělávaná pole a sekané louky střídají malé vodní plochy a remízky, upravené plochy vyvažují místa ponechaná přirozené sukcesi. Dnes jde o rozsáhlé rekreační území, protkané cyklostezkami i trasami pro pěší. S historií obcí, těžby i rekultivace seznamuje naučná stezka z Bíliny do Kostomlat pod Milešovkou.