e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Začalo Archeologické léto. Nabízí výlety do minulosti s odborníky

publikováno: 2.7.2024, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dávná hradiště, mohyly nebo zaniklé vsi můžete navštívit během léta s archeology. Prázdninové výlety do historie organizuje již pátým rokem Archeologický ústav Akademie věd ČR. V Podkrušnohoří a Českém středohoří můžete navštívit třeba hradiště Bílina nebo Rovina u Domoušic.

Program Archeologického léta umožňuje prohlédnout si se zasvěceným výkladem méně známá místa ve vašem okolí a seznámit se s prací archeologů. 

Jeden z výletů vede na archeologické naleziště raně středověkého hradiště v Bílině, které stálo v místech dnešního zámeckého parku. Výpravu vede Daniel Dvořáček a sraz je u mariánského sloupu na Mírovém náměstí vždy ve 14,00 hodin. První výprava se koná 6. července, další pak 18. a 23. července.

Ve spolupráci s Oblastním muzeem v Lounech můžete objevit tajemství zaniklého hradiště Rovina u Domoušic, kde byl nedávno nalezen zajímavý pozlacený poklad. Nedaleko pak leží slavné Kounovské kamenné řady. Na výběr máte 24. července nebo 4. srpna, vždy od 13,00 hodin. Sraz je u odbočky ze silnice č. 22924 k hradišti.

Historii pravěkého hradiště Vladař na stejnojmenné monumentální stolové hoře u Žlutic můžete objevit na komentovaných výletech 17. července nebo 7. srpna. Sraz je ve 13,00 hodin v osadě Vladořice u sousoší piety.

Všechny programy jsou zdarma, je však třeba se předem registrovat u vybraného výlet na webu www.archeologickeleto.cz. Tam najdete i další tipy na výlety.

Foto: Archeologický ústav AV ČR, hradiště Bílina.