e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Mostu se po třech letech vrací divadelní festival pro mladé nejen věkem

publikováno: 9.10.2023, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Desátý ročník divadelního festivalu Young for young proběhne v prostorách Městského divadla v Mostě a v Divadle rozmanitostí od 11. do 14. října. Čtyři festivalové dny nabídnou pestrou nabídku žánrů a divadelních souborů.

Festival zahájí 11. října zbrusu nová inscenace Malý princ mosteckého divadla. Poetický příběh určen pro děti i dospělé vypráví o esenciálních věcech života, o přátelství, lásce a optimismu. 

Čtvrtek 12. října nabídne Malá scéna divadla stand up Filipa Tellera Reprodukce, autorský stand up o dětech, rodičích, výchově, společnosti a rozhodnutí, které nelze vzít zpět. Mít či nemít? A má to dnes ještě smysl? Na tyto a mnohé další otázky hledá Filip Teller odpovědi ve svém reprodukčním stand-upu plném úvah, pochyb, nepravděpodobně-pravdivých příkladů a ironického humoru.

Loutková a alternativní scéna Divadla rozmanitostí uvede v rámci festivalu premiéru ekothrilleru Ropáci. Inscenace je mysteriózním ekodramatem autorek Kristýny Kolovratové a Hany Marvanové, vzniklých na motivy stejnojmenného filmu Jana Svěráka. Po mostecké krajině se pohybuje podivné stvoření, které smrdí jako ropná skvrna. Podaří se nové generaci vypořádat s chybami minulosti? To se dozvíte 13. října od 17,00 hodin v hledišti Divadla rozmanitostí.

V ten samý den můžete navštívit na Malé scéně hostující soubor Divadla X10 s inscenací Bakchanti, kterou nastudoval režisér nastupující generace Štěpán Gajdoš ve spolupráci s dramaturgem Divadla X10 Ondřejem Novotným. Dotýká se otázek národní identity a zabývá se tím, jak moc je tato identita spojená či dokonce ovlivněná pivem a vysedáváním v české hospodě. Tvůrci se zamýšlejí nad tím, zda je pivo doopravdy středobodem (českého) vesmíru.

Finálový večer – tedy sobota 14. října nabídne dojemnou a současně vtipnou inscenaci Otec hostující Indigo company o jednom smutném fenoménu naší doby - o Alzheimerově chorobě. V hlavní roli exceluje Jan Vlasák, který si po představení převezme letošní cenu Forever Young.

Festivalová dopoledne budou patřit mladým, a to jak na jevišti, tak v hledišti. Pro děti, žáky a studenty jsou připraveny inscenace studentů a absolventů divadelních škol. Pražská konzervatoř nabídne inscenaci Pod kontrolou, Vyšší odborná škola herecká se představí s Kyticí. Studenti loutkového oboru nabídnou nejmenším Docela obyčejnou pohádku pro docela obyčejný den a soubor Buchty a loutky představí mateřským školám známou pohádku Paleček v Divadle rozmanitostí. V průběhu festivalu jsou na programu také výstavy a hudební vystoupení.

Kompletní program Městského divadla v Mostě a Divadla rozmanitostí.

Foto: Tomáš Branda, Malý princ.