e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Valašský Fleret dorazí do Žatce v komorní sestavě

publikováno: 11.4.2015, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Do Žatce po dvou letech opět zavítá folkrocková skupina Fleret honosící se titulem „dvorní kapela valašského království“. Toto vizovické sdružení s sebou přiveze špalíček písní inspirovaných rodným Valašskem i notnou dávku humoru, že by z něj bylo na několik televizních silvestrů. Pobaví vás v Městském divadle v Žatci ve středu 15. dubna od 19,00 hodin.

Fleret si hodně lidí spojuje s Redlovým hitem Sbohem Galánečko, nebo třeba s Jarmilou Šulákovou, s níž dokázala kapela zpívat jak na lidovou notečku, tak za to vzít pěkně rockově od podlahy. Z vnějšího pohledu se pohybují tito Valaši někde mezi folkem, rockem a folklorem, z vnitřního pohledu to nikdo z muzikantů neřeší. Pravdou ale je, že ji v roce 1983 založili bývalí rockeři, z nichž dodnes v kapele zůstal kapelník, kytarista a téměř výhradní skladatel Zdeněk Hrachový.

Do Žatce přijedou v užší sestavě, stejně jako před dvěma lety, jako akustické trio. Zdeněk "Hrach" Hrachový - zpěv, kytara, mandolína, fujara a jiné, Stanislav Bartůšek - housle, kazoo, foukací harmonika, měchy dud, zpěv, David Filák - bicí, zpěv. Nebude to sice ten plný rockový záběr, ale Flereti to umějí rozjet i ve třech. 

Jejich písně jsou zpěvné, zadumané, ale převážně humorné. Zajímavým prvkem textu je valašské nářečí, v němž je napsáno mnoho písní, které díky tomu na první poslech mohou vypadat jako folklor. Paradoxně právě při koncertu akustické sestavy se ukázalo, jak rockové ty pseudofoklorní písně Fleretu jsou.