e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dokument muzea připomene 400. výročí bitvy na Bílé hoře

publikováno: 6.11.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Čtyřsté výročí osudové bitvy na Bílé hoře připadá na neděli 8. listopadu. Oblastní  muzeum a galerie v Mostě a Městské muzeum v Kadani proto pro milovníky historie připravily dokument, natáčený přímo na bojišti bitvy z roku 1620.

V Bitvě nedaleko Prahy se střetla česká stavovská vojska s katolickými armádami a pro Čechy znamenala zmařené naděje povstání a na dalších 300 let stvrdila nadvládu Habsburků na našemi zeměmi.

"Původně měla v tomto termínu v Městském muzeu v Kadani proběhnou přednáška historika Jiřího Šlajsny na toto téma. Bohužel z důvodu epidemie Covid-19 bylo nutné přednášku zrušit. Organizátorům této přednášky však přišlo líto připravit posluchače o tuto událost a přišli s myšlenkou přednášku připravit ve video podobě," vysvětluje Jitka Klímová z mosteckého muzea.

Dokument byl natáčen přímo na "místě činu". Na jeho realizaci se odborně podíleli za Městské muzeum v Kadani pan Petr Liebscher, za Oblastní muzeum a galerii v Mostě Jiří Šlajsna a za kamerou stál Martin Šíl. Video bude volně dostupné na YouTube a odkaz bude sdílen na webech a facebooku Městského muzea v Kadani a Oblastního muzea a galerie v Mostě.

"Víte, že i jeden s popravených 27 českých pánů byl z Mostecka? Bohuslav z Michalovic se také často psal jako Bohuslav u Michalovic na Rvěnicích (Ervěnice) a Komořanech. Byl členem direktoria českých stavů v době stavovského povstání a místokancléřem českého krále Friedricha I. Falckého. Pokud se o této osobnosti chcete dozvědět více, příští rok se mu u příležitosti 400 výročí staroměstské exekuce bude věnovat i Oblastní muzeum a galerie v Mostě," přidává zajímavost Jitka Klímová.