e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Připravuje se pátý ročník lednového sčítání ptáků

publikováno: 29.12.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První lednový víkend budou lidé v celém Česku opět pozorovat ptačí krmítka. Česká společnost ornitologická ve dnech 6. až 8. ledna organizuje pátý ročník Ptačí hodinky – sčítání ptáků na krmítkách. Minulého ročníku se zúčastnilo přes 35 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než 707 tisíc ptáků.

Ornitologové pomocí dlouhodobého projektu ve spolupráci s veřejností zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Sčítání se může zúčastnit úplně každý bez předchozích zkušeností. Navíc v teple domova bez nutnosti vycházet. Vaším úkolem po dobu jedné hodiny sledovat ptačí krmítko a sčítat ptáky. Loňským vítězem se stala sýkora koňadra, která se ukázala na 88 % krmítek.

Už nyní se můžete připravovat na Ptačí hodinku pomocí zábavných kvízů a pilovat své znalosti ptáků na stránce ptacihodinka.cz. K určování a poznávání ptáků na krmítku pomohou videa a materiály na tomto webu. Najdete zde také on-line formulář i papírové formuláře k vyplňování přímo u krmítka. Výsledky je třeba odeslat do 15. ledna.

S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu. Mezitím můžeme na zahradě udělat malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve naskládejte na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabejte ke kmeni stromu, a nechte ladem. Ve vrstvě listí si najdou ptáci mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Semenožravé ptáky pohostíte, když necháte stonky trvalek nezastřižené. Semínka jsou zpravidla takřka neviditelná, ale ptáci je pojídají po celou zimu.

Krmítko umisťujeme na klidné a dobře přehledné místo, nejlépe ve stínu a daleko od nezabezpečených skleněných ploch. Dbáme na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.

Foto: Pixabay.com