e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Medové Vánoce zůstávají v Mostě

publikováno: 29.11.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jubilejní desáté Medové Vánoce, tradiční předvánoční akce včelařů pro veřejnost, zůstávají v Mostě, ve Středisku volného času (SVČ). Program určený odborné včelařské veřejnosti se bude konat v pátek 10. prosince. Všichni ostatní jsou pak zváni na sobotu 11.  prosince, kdy bude probíhat setkání se včelaři, výstava, ochutnávky, soutěže, předvánoční dílny a koncert.

Páteční program bude vyhrazen semináři Profesionální farmy, kde budou přednášet zkušení včelařští odborníci. Vloni se na něj sjely desítky včelařů z celé republiky. „Potěšila nás hlavně velká účast mladých začínajících včelařů, kteří chtějí v tomto oboru podnikat. Právě jim je seminář určen. Letos se bude hovořit například o ekonomice včelařských provozů, technice na farmách a zdraví včel,“ informoval Petr Táborský ze Včelí farmy Lom. Přihlásit se je možné prostřednictvím Cechu profesionálních včelařů (www.apiscech.cz).

Načerpat medovou vůni a předvánoční atmosféru pak můžete v sobotu 11. prosince, kdy bude Medovým Vánocům vyhrazeno první patro Střediska volného času.
Vítány jsou hlavně rodiny s dětmi, pro které program začíná už v 10,00 hodin. Věnovat se jim bude mistr svíčkař, který je naučí vyrábět svíčky ze včelího vosku. Mohou si také namalovat včelu nebo vyrobit vánoční ozdoby v dílně SVČ. „Touto akcí chceme také podpořit využití volného času dětí a naučit je lásce k přírodě,“ doplnila k programu předsedkyně Okresní agrární komory Most Ludmila Holadová. Stejně jako vloni zvou pořadatelé i děti z dětského domova v Hoře Svaté Kateřiny.
Program pro širokou veřejnost pak bude pokračovat od 14,00 do 18,00 hodin na velkém sále SVČ, kde program Medových Vánoc vyvrcholí posezením a povídáním se včelaři, ochutnávkou medoviny, medového pečiva a medů z celé ČR. Na výstavě budou k vidění včelařské pomůcky, včelí produkty a výrobky z nich, medové pečivo a také dětské práce. Během odpoledne uvidíte krátké filmy ze včelařských provozů nebo si můžete zasoutěžit ve svých znalostech o životě včel. O vánoční výzdobu se tradičně postarají výtvarnice z Mostecka a Litvínovska. Součástí bude také výstavka a ochutnávka vítězných výrobků značky „Regionální potravina Ústeckého kraje“ 2010.
Od 15,00 hodin bude k tomu všemu hrát folková skupina Stráníci z Litvínova.

Ani letos nemůže chybět soutěž o Nejlepší medové pečivo, soutěž pro pekaře a pekařky. Všichni přihlášení, kteří donesou medové pečivo a jeho recept, obdrží dárek a diplom. Přihlášky do soutěže je třeba poslat nejpozději do 6. prosince buď na Včelí farmu Lom (tel. 476 744 793, farma@vcely.cz) nebo do OAK (tel. 476 700 658, oakmo@oakmo.cz).

Historie Medových Vánoc se začala psát před deseti lety v Lomu, kde sídlí Včelí farma Lom Petra Táborského. Právě ten se stal prvním organizátorem dnes už masové předvánoční akce. Postupně setkání vystřídalo několik míst, až vloni zakotvilo v Mostě. Dalšími organizátory tohoto ročníku jsou Okresní agrární komora Most, Statutární město Most, Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje a Cech profesionálních včelařů.