e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 1. až 3. října

publikováno: 29.9.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend bude i nadále patřit oslavám sklizně, takže si můžete užít jablečný den i několik vinobraní. Zábava bude i se zvířaty – třeba při dni ptactva u Mariánských Radčic, dni zvířat v zooparku a se psími spřeženími v Hrobu. Nabídneme i den deskových her v Mostě a vojenské slavnosti v Terezíně.

Fandíme rodině
Soutěže pro děti, rodiče i seniory čekají na návštěvníky radničního parku u mosteckého magistrátu v neděli 3. října od 14,00 hodin. Zazpívá písničkář Pepa Štros, zahraje kapela Sortiment i ZUŠ Most.

Noční prohlídka
Poslední letošní noční prohlídku Horního Hradu u Stráže nad Ohří si můžete užít v sobotu 2. října od 19,00 hodin. Hradem a okolím vás provede bravurní vypravěč a mystifikátor Viktor Braunreiter, skupina Mortis předvede šermířská klání. Vstupné dospělí 180 Kč, děti 110 Kč.

Pěškobusem žateckým podzemím
I v letošním roce je spolek A dál? jedním ze spolupořadatelů festivalu Den architektury. Tento rok vás duo Monika Merdová a Eva Sladká provede sklepením domů v historickém centru Žatce. Průzkum začne 2. října ve 14,00 hodin v obnoveném sklepě Mederova domu. Podrobné informace v článku.

Podzimním Krušnohořím
Klub českých turistů Litvínov pořádá v sobotu 2. října 45. ročník dálkového pochodu Podzimním Krušnohořím. Zahájení je mezi 6,30 a 12,00 hodin na litvínovském zimním stadionu. Připraveny jsou pro pěší trasy od 8 do 50 kilometrů, pro cyklisty 60 a 100 km. Ukončení pochodu v místě startu do 18,00 hodin.

Jablečný den
Tradiční Jablečný den pořádá zámek Krásný Dvůr na Podbořansku. Program bude probíhat 2. října od 10,00 hodin na nádvoří, kde bude jarmark s programem, v zámeckém parku a v interiérech čekají na děti zábava a prohlídky. Podrobnosti článku Jablka nebo víno: Čemu dáte o víkendu přednost?

Vinobraní
Ve Stranné u Nechranické přehrady můžete ochutnat letošní burčák, ale i další dobroty. Svůj úrodu představí místní vinaři v sobotu 2. října od 12,00 hodin až do setmění. Přijedete také Bušek z Velhartic se svou družinou.

Moštobraní
Sklizeň jablek připomene také slavnost v parku Střed v Mostě. Rodinný den plný jídla, pití a zábavy s divadlem a kouzelníkem doplní trh místních pěstitelů ovoce. Začátek ve 14,00 hodin.

Michaelské setkání
U příležitosti svátku svatého Michaela uskuteční v kostele v Nové Vsi v Horách, který je zasvěcen tomuto světci, setkání přátel kostela. Program začíná 2. října od 14,00 hodin. Prohlédnete si výstavu fotografií, připravena je dílnička pro děti, prodej domácích dobrot a hadmade výrobků.

Divadelní vinobraní
Také mostecké divadlo bude mít své vinobraní, kterým tradičně zahajuje podzimní část sezóny. Koná se v sobotu 2. října od 15,00 hodin před divadlem a program pokračuje od 19,00 hodin uvnitř divadla. To si připomíná 110 let existence profesionální divadelní scény v Mostě.

Medovinobraní
Další oslava sklizně se chystá na zámku v Pátku nad Ohří. V sobotu 2. října v poledne začne program Medovinobraní s ochutnávkami, šermířskými souboji, dobovou hudbou a trhem. Vstupné 100 Kč.

Oslava zvonu
Město Litvínov bude mít od víkendu nový kostelní zvon. V sobotu je na programu jeho zdobení a v neděli od 10,00 hodin svěcení a umístění do věže kostela. Program vyvrcholí v 17,00 hodin slavnostním koncertem.

Hudební Benedikt
Po roce a půl začíná ožívat kultura i na mosteckém Benediktu. Do rekreačního a sportovního areálu se vrací série koncertů Hudební Benedikt. První z nich můžete slyšet již tento pátek 1. října od 19,00 hodin v podání Steve Clarke Tria.

Sázení stromů
V sobotu 2. října se můžete zapojit do sázení stromků v žateckých městských lesích, které se rozprostírají u Holedeče. Začíná se v 10,00 hodin na místo srazu se dostanete tak, že za Holedečí odbočíte na Lhotu, po 700 metrech doleva do lesa, lesní cestou asi 1 km, kde se dá parkovat – GPS: 50.2626806N, 13.5890956E.

Den her
Deskoffky nebo-li největší deskoherní akce na Mostecku vypukne v sobotu 2. října v mosteckém muzeu. Stejně jako v loňském roce nabídne zábavu pro skalní fanoušky i pro rodiny. Těšit se můžete na hry od předních českých vydavatelů, doprovodný program v podobě miniturnajů a soutěž o titul šampiona deskových her. Otevřeno bude od 9,00 do 19,00 hodin a vstupné je 50 Kč pro návštěvníky od 6 let.

Festival ptactva
Mostecké muzeum pořádá v sobotu 2. října ráno komentovanou ornitologickou vycházku, na níž uvidíte vodní i zpěvné ptactvo a dravce. Sraz je v 8,00 hodin na hrázi rybníka „Za pilou“ u Mariánských Radčic. Dalekohled a svačinu s sebou! Průvodcem bude Jaroslav Bažant.

Svatováclavské vinobraní
Oslavy vína chystá také hrad Loket na Karlovarsku. V sobotu i neděli si tam můžete zakoupit od 10,00 do 20,00 hodin vína řady vinařů.

Den zvířat
Zoopark v Chomutově tradiční oslavou Dne zvířat uzavírá letošní hlavní sezónu. Naposledy se tento rok můžete v sobotu 2. října svézt Safari Expresem a jít se podívat na komentované krmení. V rámci hlavního programu od 14,00 hodin se můžete těšit na hudební divadlo Hnedle vedle (Dětská zoo), sokolnici Rozárku, CHKO České středohoří, hry a soutěže se skauty, Astronomickou společnost, maskota Maia a spoustu další zábavy.

Josefínské slavnosti
V Terezíně se v sobotu 2. října konají Terezínské slavnosti, zaměřené na vojenskou historii města. Uvidíte vojenské přehlídky a ukázky vojenského výcviku, velkou denní a fascinující noční bitvu. K vidění budou historická řemesla a dobový tábor. Chybět nebude ani občerstvení. Program začíná v 10,00 hodin.

Hrobská jízda
V Hrobu na Teplicku se koná 19. ročník závodů psích spřežení. Jízdy probíhají v sobotu i neděli od 9,00 hodin. Pro děti bude na odpoledne připravena zábava s Divadlem V Pytli.

Další tipy na víkend si můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: Terezín – město změny