e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Duchcovské muzeum otevře letní expozici průvodem

publikováno: 29.5.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Průvodem kočárků, tříkolek a koloběžek otevře Muzeum města Duchcova expozici historických kočárků a vozidel, vyráběných v Duchcově. Vždy v letních měsících se výstava otevírá v pobočce muzea na náměstí Republiky. Tentokrát to ale bude slavnostně v sobotu 1. června dopoledne.

"Maminky s miminky, holky, kluci, tátové pojďte s námi 1. června zahájit sezónu v Expzici kočárků a dětských vozidel z Duchcova na náměstí," vyzývají kurátoři z muzea. Sraz vozítek je v 9,30 hodin na náměstí Republiky, odkud se průvod vydá přes zámeckou zahradu k muzeum. "Každý pomocník s otevřením expozice obdrží malé překvapení a může nám zanechat namalovaný obrázek, který bude po celý měsíc červen vystaven v průjezdu muzea," dodávají pořadatelé. Děti v doprovodu dospělé osoby budou mít tento den vstup do expozice kočárků zdarma a budou mít možnost vyfotit se s vybraným kočárkem či koloběžkou.

Expozice představuje výrobky továrny HIKO ze sbírek Hany Müllerové. Firma byla založena v roce 1904 v Trnovanech, později přesídlila do Duchcova, do areálu bývalého cukrovaru na Bílinské ulici. V meziválečném období byla největším výrobcem kočárků v Československu. V druhé polovině 20. století byla firma známá jako Továrna dětských vozidel. Expozice je otevčená do konce září vždy od pondělí do pátku od 11,00 do 15,00 hodin, o víkendech od 10,00 do 16,00 hodin. Vstupné je pro dospělé 20 Kč, děti polovinu.

Foto: Muzeum města Duchcova.