e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská galerie včera vystavila Fillovy obrazy

publikováno: 28.7.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Velkou událostí, kterou si nenechalo ujít mnoho návštěvníků, bylo včerejší znovuotevření Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Radost je o to větší, že se tím zároveň opět zpřístupnila díla českého kubistického malíře Emila Filly. Kvůli technickým problémů byla galerie několik let zavřená, stejně tak je dosud zavřená Fillova pamětní síň v Peruci.

Díla Emila Filly, který žil a tvořit na zámku v Peruci na Lounsku, zabírají první podlaží galerie, jiná zatím zpřístupněna nejsou. V první části expozice návštěvníci najdou panoramatické krajiny, která Filla maloval v okolí Peruce v letech 1950 až 1952. Druhý sál pak představuje cyklus svitků a velkoformátových pláten s tématikou lidových písní. Inspirace pro ně nalezl v čínském umění. „Filla sám čínské svitky sbíral a tři z nich jsou součástí expozice,“ řekla na vernisáž ředitelka galerie Alice Štefančíková. Do výstavních sálů se zatím nedostaly slavné kubistické obrazy, které jsou také ve sbírkách lounské galerie a které se před šesti lety staly cílem zlodějů. Krádež pak odstartovala problémy pamětní síně, která byla v Peruci od roku 1958. V současné době je uzavřená a zámek se rekonstruuje.

Galerie Benedikta Rejta je nyní otevřena denně mimo pondělí od 10,00 do 18,00 hodin. Jak dlouho otevřena zůstane? Kdy se vrátí Filla do Peruce? A dočkají se Louny dostavby galerie? Informace z tiskové konference vedení galerie před čtvrteční vernisáží přineseme příští týden.