e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 29. září až 1. října

publikováno: 27.9.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ani poslední zářijový víkend nechybí spousta akcí - oslavy železnice v Louce u Litvínova, Svatomichaelská slavnost v Litvínově, Den zvířat v Chomutově, svátek piva v Oseku nebo vína v Březně. Navíc se koná po celé republice Den architektury.

Den architektury
Komentovanou procházku, připravenou v rámci celorepublikového festivalu Den architektury, pořádá v sobotu 30. září žatecký spolek A dál?. Sraz je ve 14,00 hodin před Křížovou vilou v Zeyerově ulici. Po významných žateckých vilách provedou poznání chtivé zájemce historička umění Monika Klímová a architektka Eva Sladká. V závěru události pokřtí autorky novou publikaci. Podrobnosti se dozvíte v článku Festival Den architektury nabídne již pošesté procházku městem.
V Mostě můžete navštívit prohlídku nazvanou Skryté podzemí. Do útrob podzemních prostor obchodního domu Prior a kulturního domu Repre se vydáte studentem architektury Martinem Trávníčkem v sobotu 30. září od 14,00 hodin. Sraz je na 2. náměstí.
Industriálu se bude věnovat procházka v Teplicích, která začíná v neděli 1. října v 10,00 hodin na adrese Zemská 818. Průmyslové struktury města v netypické poloze významného lázeňského města prozkoumáte s architektem Janem Kutákem.

Oslavy na železnici
Pod titulem Moldavská dráha žije! proběhne v sobotu 30. září oslava 130. výročí od otevření nádraží v Louce u Litvínova. Program potěší nejen příznivce železnice a techniky, ale také rodiny s dětmi a gurmány či filatelisty. Více v článku Nádraží v Louce u Litvínova oslaví v sobotu 130 let.

Svatováclavská pouť
Město Kryry oslaví ve čtvrtek 28. září na náměstí Československé armády Svatováclavskou pouť. Kulturní program pouti začíná ve 14,30 hodin a vystoupí například Michal Tučný Revival či kapela Voxel & Spol. V rámci program je připravena procházka parkem se spolkem LEKAF, pouťové atrakce pro děti, tvořivá dílna, stánky a soutěže.

Autobusem po kostelech
V sobotu 30. září se můžete s lounskými muzejníky vydat autobusem po kostelech. Zájezdem ve spolupráci s lounskou farností provází J. Havrlant. Trasa: Obora – Počedělice – Orasice – Koštice – Křesín – Radonice – Slavětín – Černčice. Zájemci se mohou hlásit předem na Městském informačním centru, svačinu a turistickou obuv s sebou. Odjezd je ve 12,30 hodin z Komenského náměstí v Lounech.

Svatomichaelská slavnost 
Hlavní program Svatomichaelské slavnosti v Litvínově se bude konat ve státní svátek, ve čtvrtek 28. září, a to na náměstí a Voigtových sadech. Program bude pokračovat také v pátek odpoledne slavností ve Voigtových sadech a koncertem v kostele. Další informace a podrobný program najdete v článku Svatomichaelská slavnost připomene ve čtvrtek patrona města.

Březenské vinobraní
Poslední zářijový den se koná v Březně na Chomutovsku vinobraní, které se sem letos přesouvá z tradičního místa konání ve Stranné. V areálu parku tak získá více prostoru. K ochutnání a zakoupení bude víno místních vinařů, připraven je i doprovodný program pro děti a koncert zpěváka Voxela. Stánky budou otevřené od 12,00 do 20,00 hodin.

Výstava hub
Pojďte si prohlédnout nejlepší letošní úlovku. Tradiční podzimní výstava hub se koná v hotelu Černý orel v Žatci. Otevřena bude v pátek a sobotu od 8,00 do 17,00 hodin. Na místě se můžete i poradit s mykologem.

Octoberfest
Bavorské speciality a pivní tupláky vás čekají v sobotu 30. září v Oseku na terase restaurace Stropník. Program začíná ve 14,00 s DJ Keyta, dále vystoupí Forked Souls Barbora Forková s kapelou a Osecká kapela Sklepsession.

Benátský ples
Netradičně v září se koná na zámku Červený Hrádek ples, a to v benátském stylu. V sobotu 30. září od 20,00 hodin se můžete těšit na degustaci vín, klavírní a pěvecké vystoupení, půlnoční bingo a DJ Marka Fottra. Vítané jsou škrabošky.

Den zvířat
Během soboty 30. září si mohou návštěvníci naposledy v sezoně užít všechny atrakce chomutovského zooparku, navíc se spoustou zábavného programu. Na čtyřech místech návštěvníky pobaví divadlo, hudba, sokolníci nebo pozorování oblohy. O programu si přečtěte v dnešním článku s titulkem Chomutovský zoopark uzavře sezónu Dnem zvířat.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: iStock.