e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Den architektury nabídne již pošesté procházku městem

publikováno: 26.9.2023, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Komentovanou procházku, připravenou v rámci celorepublikového festivalu Den architektury, pořádá v sobotu 30. září žatecký spolek A dál?. Sraz je ve 14,00 hodin před Křížovou vilou v Zeyerově ulici. Po významných žateckých vilách provedou poznání chtivé zájemce historička umění Monika Klímová a architektka Eva Sladká. V závěru události pokřtí autorky novou publikaci.

“Knížku o žateckých vilách pokřtíme na konci procházky v Lüdersdorfově vile. Na jejím vzniku jsme spolupracovali s Regionálním muzeem Žatec, finance na vydání poskytlo v plné výši město Žatec v rámci participativního rozpočtu Tvoříme pro Žatec 2023. Brožura tak bude k dostání zdarma,” vysvětluje Eva Sladká.

Bez poplatku je i účast na procházce v rámci Dne architektury. "Kdo dorazí, dozví se mnohé o majitelích domů, jejich architektech i pozdějších obyvatelích. Připraveny jsou i prohlídky interiérů několika vil. Přijďte s námi objevovat jejich krásu a příběhy," zve Monika Klímová.

Vzhledem k čerstvému zápisu Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO očekávají pořadatelé zvýšený zájem o událost. Téma žateckých vil je s obdobím chmelařské konjunktury úzce spjato - řadu objektů si k bydlení postavili právě zámožní podnikatelé s chmelem, trasa procházky zahrne tři z nich.