e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterecké hudební prameny

publikováno: 27.6.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Od 1. do 10. července proběhne v Klášterci nad Ohří 7. ročník hudebního festivalu, jehož hlavní postavou je houslový virtuoz Jaroslav Svěcený. Klášterecké hudební prameny zahrnují řadu koncertů na zámku nebo jeho nádvoří, uslyšíte kromě houslí v mnoha podobách třeba slovenskou kapelu Ciganski Diabli, Leonu Machálkovou, trumpetistu Guye Touvrona, Blue Effect. Součástí festivalu jsou mistrovské houslové kurzy. Uvnitř najdete program na celých deset dnů.

Program:

1.7. - nádvoří zámku od 19.30
Slavnostní zahajovací koncert - Vivaldi! Slavný i neznámý...
Účinkují: Jaroslav Svěcený, Dana Vlachová, Julie Svěcená (housle), Petr Nouzovský (violoncello), Virtuosi Pragenses - komorní orchestr.

2.7. - renesanční sál zámku od 15.00
Zámecké matiné - unikátní výlet do zámecké hudební atmosféry 18. století.
Účinkují: Monika Knoblochová (cembalo), Jaroslav Svěcený (historické housle), Petr Nouzovský (violoncello) 

2.7. - nádvoří zámku od 19.30
Daniel Hůlka a Lubomír Brabec - setkání známých hudebních osobností.
Dále účinkuje Jaroslav Svěcený.

3.7. - nádvoří zámku od 19.30
Cigánski Diabli a Jaroslav Svěcený - Bouře emocí a hudební virtuozity se prožene zámkem v Klášterci nad Ohří. Cigánski diabli (Slovensko) patří k nejlepším orchestrům svého druhu na světě.

5.7. - nádvoří zámku od 19.30
Leona Machálková a její hosté - Populární česká zpěvačka se špičkovými interprety představí pestrou paletu stylů a hudebních „škatulek“.

6.7. - renesanční sál zámku od 14.00
Velký den houslí s houslařskou školou v Chebu - Šéf houslařské školy Jiří Pátek, pedagogové a studenti vytvoří houslařskou dílnu přímo v kláštereckém zámku a poskytnou řadu dosud veřejnosti neznámých informací o tajuplné historii a současnosti výroby smyčcových hudebních nástrojů.

6.7. - renesanční sál zámku od 19.30
Galavečer hudebních generací - Protagonisté představí nejen nádhernou hudbu tří století, kterou natočili na nových kompaktních discích, ale také dosud málo hraná díla slavných skladatelů. V návaznosti na houslařské odpoledne budou hrát na staré i nové mistrovské housle.
Účinkují: Julie a Jaroslav Svěcených (housle), Václav Mácha (klavír) 

7.7. - nádvoří zámku od 19.30
Guy Touvron - Koncert legendárního francouzského trumpetisty.
Dále účinkují: Jaroslav Svěcený (housle), Václav Mácha - klavír 

8.7. - nádvoří zámku od 19.30
Blue Effect a Jaroslav Svěcený - Legenda české rockové kytary Radim Hladík a jeho kolegové zahrají nejen pilotní skladby Blue Effectu, ale také přizvou ke speciálně připraveným kompozicím svého klasikou odkojeného houslistu a kamaráda.

10.7. - renesanční sál zámku od 14.00
Koncert účastníků mezinárodních houslových kurzů Jaroslava Svěceného a Dany Vlachové - Tradiční festivalový koncert představí řadu mladých talentů houslové hry.  

10.7. - nádvoří zámku od 19.30
Závěrečný festivalový galakoncert
Účinkují: Jaroslav Svěcený (housle), Vladimír Rejlek (trubka), Dana Vlachová (housle), vybraní kurzisté a komorní orchestr Virtuosi Pragenses.