e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavte v zooparku tulení narozeniny

publikováno: 27.2.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Jeden z nejstarších tuleňů kuželozubých žijící v chovných zařízeních a záchranných stanicích na světě oslaví v sobotu 2. března 30. narozeniny. Podkrušnohorský zoopark Chomutov připravuje speciální narozeninové komentované krmení a odpoledne plné soutěží o ceny. Můžete si přijít Kaška sami nakrmit a dozvědět se zajímavosti o chovu tuleňů v zooparku.

Tuleň Kašek se narodil v roce 1983 ve volné přírodě a jako opuštěné mládě byl umístěn v polské záchranné stanici Kolobrzeg, odtud putoval do zoologické zahrady v polských Katovicích a v roce 1996 byl doporučen pro chov v Podkrušnohorském zooparku. Jeho zvířecí partnerkou se stala samice Taške, která postupně porodila dvanáct mláďat. Odchovaná mláďata rozdávají radost v evropských zoologických zahradách, v chovu zooparku zůstala pouze dvě mláďata narozená v roce 2005 a 2009.

Ve volné přírodě se tuleni chovaní v zooparku vyskytují v severní oblasti Baltického moře. Samci těchto ploutvonožců se dožívají přibližně 25 let, samice až 35 let. Díky silné podkožní vrstvě tuku dokáží tuleni přežít i ve velmi ledové vodě. Jsou to výborní plavci, při pronásledování ryb jim pomáhá výborný sluch a čich. Mláďata tuleňů kuželozubých vstupují do vody až když je dokončeno přelínání tzv. „dětské“ srsti do srsti dospělých zvířat. Samice zůstává poblíž mláděte a chodí ho na pevninu krmit.

Program začíná ve 14,00 hodin na vyhlídce u tuleňů. Speciálně na akci Oslavte s námi tulení narozeniny byla vytvořena neprodejná limitovaná edice triček, o která se bude soutěžit.