e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Slavný rok 1813 a Duchcov

publikováno: 26.8.2013, kategorie: Výstavy, autor: Hedvika Telekiová

Sdílet: facebook twitter google+

O dvousetletém výročí bitvy u Chlumce, Přestanova a Varvažova už píšeme poněkolikáté. Tentokrát si můžete tyto události z počátku předminulého století připomenout na výstavě Muzea města Duchcova. Expozice „Válka 1813 a Duchcov, Město v závěru napoleonských válek“ byla právě otevřena v Poppelově výstavní síni. Dozvíte se, jak se válka dotkla obyvatel Duchcova.

Vzhledem ke své geografické pozici se města bezprostřední bojové operace nedotkly, přesto se však válečné události roku 1813 do dějin Duchcova natrvalo zapsaly. V průběhu roku 1813 v Duchcově k nelibosti jeho obyvatel opakovaně kvartýrovala spojenecká vojska. Podle zápisů místního děkana Stowassera v pamětní knize duchcovské farnosti bylo nejhorší jednání rakouských vojáků, které děkan přirovnal k počínání kanibalů ve vlastní zemi.

V předvečer bitvy u Chlumce, v domě rodiny Martinů přenocoval i náčelník generálního štábu rakouské armády Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče. Na tomto domě č. p. 38 v dnešní Husově ulici byl v roce 1895 opatřen pamětní deskou, která cituje báseň Franze Grillparzera „V tvém táboře je Rakousko“. Po vzniku Československa bylo úředně nařízeno odstranění této desky, které odkazovala k rakouské monarchii, avšak navzdory urgencím okresního hejtmana byla deska ponechána na svém místě a přečkala i dobu živelného odstraňovaní německých nápisů v roce 1945.

Výstavu, která připomíná nejen události v Duchcově, ale především širší pozadí bitvy u Chlumce a její protagonisty, připravili vojenští historikové Mgr. Petr Vágner a Mgr. Jiří Šlajsna. Vedle souboru chladných i palných historických zbraní nebo jejich replik jsou na výstavě prezentovány historické mapy nebo archeologické nálezy z bojiště. Výstava v Muzeu města Duchcova potrvá do 30. srpna, bližší podrobnosti naleznete na facebookovém profilu Muzea města Duchcova nebo na webu http://muzeum.duchcov.sweb.cz/.