e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Film Paměť teplárny přináší vzpomínky na 20. století v Komořanech

publikováno: 22.9.2023, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Osmdesát let od zahájení stavby elektrárny v Komořanech připomíná výstava nazvaná Když věk je jen číslo v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. Představuje elektrárnu jako pestré a živé společenství lidí, kteří v ní pracovali a pracují. Součástí výstavy je film Paměť teplárny – vzpomínky natočené s devíti pamětníky, bývalými zaměstnanci. Aktéři filmu se sešli na vernisáži.

Jeden z nich, pan Antonín Suk k filmu říká: „ Je to tu opravdu velmi pěkné, to za prvé a za druhé, ten film, který jste natočili, jak jsem tady viděl aspoň větší část, je nádherný, ty vzpomínky. To už se nedá vymazat z paměti. Vzpomínám rád hlavně na ty první roky, kdy do toho ještě nezasahovala tolik politika po roce 68.“ 

Film ovšem nenadchl jen zaměstnance, oslovil i muzejníky. „Je to kvalitní dokumentární počin. Jedná se o cenné zaznamenání dob minulých ve významném průmyslovém podniku, které mimo propagaci firmy dobře poslouží nejenom historikům, badatelům, novinářům, ale samozřejmě i všem, kteří se zajímají o historii Mostecka nebo energetiky. Mimo to ho jistě s radostí shlédne většina současných i bývalých zaměstnanců a jejich rodin. Doufejme, že si ostatní firmy vezmou z tohoto pěkného zachycení historie příklad,“  řekl k filmu Jan Setvák, regionální historik, který sám k výstavě významně přispěl.

Film Paměť teplárny si mohou zájemci prohlédnout nejen na výstavě, ale i na webových stránkách www.ue.czwww.tepelnapohoda.cz či přímo na yotubovém kanále UE TV.