e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu si můžete prohlédnout dvě vodní elektrárny

publikováno: 21.3.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Ota Schnepp

Sdílet: facebook twitter google+

V rámci Světového dne vody, který připadá na sobotu 22. března, zpřístupňuje Skupina ČEZ na severu Čech svá dvě vodní díla. První jarní výlet za poznáním si tak mohou zájemci naplánovat coby prohlídku vodní elektrárny Střekov na Labi či malé vodní elektrárny Želina na Ohři. Obě patří mezi jedny z nejstarších v České republice a jsou také na seznamu technicko-historických památek. 

Prohlédnout si je bude možné od 9,00 do 15,00 hodin.

V loňském roce vyrobila vodní elektrárna Střekov pomocí trojice vertikálních Kaplanových turbín téměř 95,2 GWh elektřiny. Hlavním účelem využití vodního díla Střekov je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod. Za loňský rok zde evidují 1 309 návštěvníků. Cestu si sem našli převážně během dnů otevřených dveří. Mezi ně vloni patřily Světový den vody, Dny evropského dědictví a Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Malá vodní elektrárna Želina na řece Ohři je v současné době je po výměně obou generátorů a převodovek, takže ve strojovně lze opravdu spatřit něco zcela nového. Během loňského roku dodala do rozvodné sítě pomocí dvou Francisových turbín 1 704 MWh elektrické energie. Na výrobu stejného množství energie klasickou cestou by bylo zapotřebí 1 534 tun uhlí. Podle průtoku vody je maximální výkon elektrárny 450 kW. Od svého znovuzprovoznění v roce 1994 až do konce roku 2013 pak dodala malá vodní elektrárna Želina do rozvodné sítě 43 912 MWh elektrické energie, tu by za rok spotřebovalo 21 956 domácností. V Ústeckém kraji by stačilo výše uvedené množství vyrobené energie všem domácnostem zhruba na 4,5 dne.