e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Holky z porcelánu provázejí kláštereckou porcelánkou

publikováno: 20.11.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Porcelánka Thun v Klášterci nad Ohří otevřela v pondělí 19. listopadu novou expozici nazvanou Holky z porcelánu. Odkazuje na slavnou českou komedii, která se právě v klášterecké porcelánce natáčela. Kromě této expozice nabízí továrna i exkurze do výroby a možnost vyrobit si vlastní hrneček.

Česká komedie Holky z porcelánu s Mílou Myslíkovou, Marií Rosůlkovou, Lenkou Kořínkovou i budoucí paní prezidentovou Dagmar Veškrnovou se v porcelánce v Klášterci nad Ohří, ale také třeba v Žatci, natáčela v 70. letech minulého století. Teď se tímto příběhem inspirovalo návštěvnické centrum Porcelánky Thun. "Ústředním motivem navrženého interiéru mladých architektů Borise Klimka a Lenky Damové jsou výjevy z  filmu Holky z porcelánu. Prostor je členěný do několika výrazných zón, které s lehkou nadsázkou a melancholií připomínají záběry z filmu, jež mimo jiné zachycují práci v porcelánce," informovala porcelánku. Návštěvníky tak čeká vysokozdvižný vozík i létající talíře. Vstup do této expozice je zdarma.

Kromě toho je možné absolvovat prohlídkový okruh výrobou v ceně 140 Kč pro dospělé a 60 Kč pro děti, rodinné vstupné 320 Kč. Otevřeno je od pondělí do pátku od 8,30 do 15,00 hodin. "Děti i dospělí mohou také v ceně 60 Kč za osobu navštívit porcelánovou školičku, kde si vytvoří vlastní výrobek. Ten jim bude po vypálení předán do 14 dnů k vyzvednutí," dodala Adéla Chlupová, vedoucí odboru komunikace a cestovního ruchu Městského úřadu v Klášterci nad Ohří, který se podílel na vybudování expozice.

Foto: Porcelánka Thun 1794, a.s.