e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 19. až 21. května

publikováno: 17.5.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Rozkvetlý májový víkend nabídne slavnosti květů ve Valči, šeříkový víkend v Klapém nebo slavnosti stepí na Rané. Přidáme také jeden festival jídla a jeden festival vína, několik muzikálů a výstavu století.

Slavnost květů
V areálu zámeckého parku Valeč se v sobotu 20. května koná Slavnost květů. Na hlavním pódiu bude od 13,00 hodin hrát hudba od dechovky po rock, na historické scéně budou připraveny soutěže pro děti, hudba, šermíři, kejklíři a další program. Ve 14,00 hodin se v kostele Narození sv. Jana Křtitele koná varhanní koncert. U pivovarských sklepů budou probíhat pivní slavnosti, chybět nebude prodej květina přijít můžete také na prohlídky zámku a zámeckého lapidária Braunových soch, a to až do 23,00 hodin.

Šeříkový víkend
Sobota 20. a neděle 21. května bude v Levandulové zahradě Anette v Klapém u Libochovic patřit šeříku. Ochutnáte šeříkovou limonádu a čaj, palačinku s šeříkovým cukrem a další dobroty. Otevřeno bude po oba dny od 9,00 do 16,00 hodin. V neděli od 14,00 hodin vás majitelka zahrady naučí, jak si vyrobit vlastní cukr nebo sůl do koupele a vázat šeříkové kytice. Dozvíte se něco o parfémech a vůních.

Výstava století
U příležitosti sto let od otevření zpřístupní tento týden Oblastní muzeum v Chomutově velkou výstavu. Otevře se symbolicky na Den muzeí - ve čtvrtek 18. května. Ukáže ty největší perly sbírek a nechá návštěvníky zahrát si na muzejníky. Podrobnosti v článku Chomutovské muzeum otevírá Výstavu století

Festival heligonek
V sobotu 20. května se v KD Zastávka v Lounech sejdou milovníci heligonek. Mezinárodní festival heligonkářů začíná ve 14,00 hodin. Součástí festivalu je výstava nástrojů firmy Harmonikas, která tyto nástroje v Lounech vyrábí.

Food festival
Kadaň bude v neděli 21. května patřit jídlu. Na náměstí Míru se koná food festival. Svá jídla vám nabídnou známí kuchaři v čele s Tomášem Kalinou, dorazí i herec David Suchařípa nebo hokejista Josef Straka. Kromě stánků s jídlem a pitím budou připraveny atrakce pro děti a hrát bude kapela Crazy Dogs. Akce se koná od 10,00 do 17,00 hodin a vstup je zdarma. V infocentru je ke koupi food karta za 350 Kč, která opravňuje k ochutnávkám. Příbory s sebou.

Noční prohlídky
Další zajímavý program nabídne o víkendu Františkánský klášter v Kadani. V rámci muzejní noci tam můžete vyrazit v sobotu 20. května na noční kostýmované prohlídky, tentokrát na téma pouti prvního patrona kláštera, Jana Hasištejnského z Lobkowicz, do Svaté země roku 1493. Prohlídky prohlídky s ochutnávkou krétských a kyperských specialit začínají ve 20,00, 21,00 a 22,00 hodin.

Nedělní Kafáč
Do bílinského lázeňského parku se vrací hudební multižánrový minifestival Nedělní Kafáč. V neděli 21. května od 15,00 hodin si můžete poslechnout Geralda James Clarka, Báru a Martina Tengler.

Muzikály v letňáku
O víkendu nabídne letní kino v Chomutově v rámci akce Kultura pod hvězdami sérii známých muzikálů Divadla Brodway. V pátek to budou Rebelové, v sobotu Děti ráje a v neděli večer Dracula. 

Kludského zahrada
Kludského zahrada v Jirkově, sídlo knihovny, ožije v sobotu odpoledne programem pro děti. Od 14,00 hodin je pro ně připraven zajímavý program, malování na obličej, modelování balónků, bublinový workshop, občerstvení.

Loučky slaví
Litvínovský areál Loučky slaví 20leté výročí koncertů. Pozval si přitom špičkové hosty k oslavě. V pátek 19. května zahrají Čechomor, Bára Basiková & Blue Cimbal, Libor Pavlata & band.

Rodina a volný čas
Výstava na výstavišt v Lounech bude probíhat po celý víkend od 19. do 21. května. Výstava nabízí sportovní módu a výživu, zdravý životní styl, dětské a kojenecké potřeby. V rámci výstavy Řemesla a kreativita najdete na výstavišti v Lounech řemeslné dílny, užitou keramiku, vybavení pro řemeslníky, výrobky ze dřeva či textilu. Doplněna je také o Autosalon Louny. Otevřeno bude od 9,00 do 17,00 hodin.

Májová slavnost vína
Ve Vtelně v Mostecké ulici se bude v sobotu 20. května konat festival vína. Čeká vás sedm vinařských stánků a také sýry, masové dobroty a zákusky. K tanci a poslechu hraje Tandem. Otevřeno bude od 13,30 do 20,00 hodin.

Slavnosti stepí
Kopec Raná na Lounsku ožije v sobotu 20. května mnoha akcemi, jejichž cílem je přiblížit zajímavou přírodu stepí Lounského středohoří. V rámci přírodovědného programu můžete zažít ukázky odchytu ptáků, pozorování syslů, poznávání rostlin či povídání o lese a jeho obyvatelích. Uvidíte také ukázky ovládání stáda pomocí ovčáckých psů nebo stříhání ovcí a můžete se podívat na komentovanou expozice ovcí a koz. Připraveny jsou cca 1,5 hodinové exkurze za účasti botanika a zoologa. Postaráno bude i o zábavu - hrát bude hudba, děti zabaví atrakce nebo letecké modely. Program se koná od 10,00 do 17,00 hodin a je zajištěna kyvadlová doprava z Loun (bus, Žižkova) přes Dobroměřice, Lenešice do Rané a zpět.

Keramická dílna
Dobrý den, keramiko! je název akce, které se koná v sobotu 20. května od 10,00 do 16,00 hodin v Levíně u Úštěku. Návštěvníci si budou moci zkusit práci na hrnčířském kruhu, vymodelovat si výrobek z hlíny, k vidění bude Raku výpal a výpal koksové pece. K návštěvě i nákupu keramiky budou otevřeny levínské dílny. Během akce vystoupí kapela Merbotrubky z Merboltic. Občerstvení zajistí stánky na náměstí a hospůdka U levínského kocoura.

Muzejní noc
Patnáctá Muzejní noc, kterou pořádá žatecké muzeum, letos proběhne netradičně v sobotu 20. května. V Křížově vile si budete moci vyzkoušet drátenické řemeslo a v hlavní budově zase bude vonět pečivo. Program bude probíhat od 13,00 do 19,00 hodin. Podrobnosti o programu v článku Žatecká muzejní noc ve znamení drátenictví a pekařství. 

Agaraton
O víkendu startuje druhá etapa turisticko-sportovního seriálu Dolním Poohřím. Po první etapě u Klášterce nad Ohří se trasa posunuje dál po toku řeky na Kadaňsko. Sraz je v Kadani pod hradem v ulici Říční od 8,30 hodin v sobotu 20. května. Na start vás odvezou autobusy, první vyráží v 9,15 hodin. Trasa z lázeňského areálu Evženie v Klášterci nad Ohří do Kadaně měří asi 9,5 kilometru a je možné ji absolvovat během, pěšky nebo na kole.

Loukyjáda
V Louce u Litvínova se koná v sobotu 20. května slavnost Loukyjáda, a to na fotbalovém hřišti. Začíná ve 13,00 hodin. Zahraje Dechovka ZUŠ Litvínov, duo Pavel a Káča, pro děti je připravena diskotéka se soutěže, v 18,00 hodin pak začínají soutěže pro dospělé. Večer zahraje Olympik revival Band a Kabát revival West. Po celý den atrakce pro děti.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Na fotografii zámek Valeč.