e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské muzeum otevírá Výstavu století

publikováno: 15.5.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

U příležitosti sto let od svého otevření zpřístupní tento týden Oblastní muzeum v Chomutově velkou výstavu. Otevře se symbolicky na Den muzeí - ve čtvrtek 18. května. Ukáže ty největší perly sbírek a nechá návštěvníky zahrát si na muzejníky.

 

Vernisáž proběhne v kostele sv. Kateřiny na náměstí 1. máje od 17,00 hodin. Nebude chybět hudební doprovod a bohaté občerstvení. Ve výstavě budou přítomni kurátoři sbírek, kteří budou k dispozici pro nejrůznější dotazy návštěvníků. Po dobu vernisáže budou zpřístupněny také všechny veřejné muzejní prostory, kostel, sklepení, mnišský dvoreček i hvězdářská věž.

Samotná výstava bude rozprostřena v obou muzejních objektech, na radnici na náměstí 1. máje i v hlavní budově na Palackého 86. Na radnici návštěvníky doslova pohltí interaktivní stroj času a přenese je o sto let zpátky do minulosti, do doby založení muzea. Budete si moci prohlédnout největší vzácnosti muzejních sbírek, proniknout do tajuplných skříní, nebo zhlédnout příběhy zajímavých sbírkových předmětů. V hlavní budově si budete moci zahrát na opravdové muzejníky, řešit hádanky spojené se záhadnými předměty, nebo se vlastními netradičními kousky podílet na vytvoření „muzejní sbírky“ v podobě svérázného „Kabinetu kuriozit“. 

Oslavy stoletého výročí budou pokračovat i v následujících měsících, kdy se konají programy pro školy, akce pro rodiny s dětmi i bez dětí, otevřené depozitáře, koncerty, příměstské tábory, kurzy, kreativní dílny, exkurze, prodloužené návštěvní čtvrtky i další večerní akce. Program akcí v muzeu najdete zde. Samotná výstava bude přístupná až do příštího roku.